AcasăTEHNOLOGIEReglementarea internetului: se pune în pericol libertatea de exprimare?

Reglementarea internetului: se pune în pericol libertatea de exprimare?

Eforturile orientate spre siguranță nu reușesc să protejeze sau să promoveze ceea ce este valoros în ceea ce privește discursul online și accesul la informații

La 14 martie, Camera Reprezentanților a adoptat o lege care, dacă va fi promulgată, va obliga conglomeratul media chinez ByteDance să se despartă de TikTok, altfel popularul site de socializare va fi interzis în Statele Unite. Guvernele din UE și Regatul Unit  promit să transforme internetul dintr-o zonă de pericol și dezinformare într-una de siguranță și încredere.

Dar factorii de decizie politică de la Washington, Bruxelles, Londra și nu numai, urmează o cale care, în mâini greșite, ar putea duce la cenzură și abuzuri.

Europa

Europa a depus cel mai promițător efort pentru a-și atinge obiectivul de a avea un internet care să funcționeze în interes public. De ani de zile, UE a fost zdruncinată de argumente conform cărora giganții din domeniul social media – dintre care cele mai importante sunt companii americane, printre care Google, Meta și X (în trecut Twitter) – controlează în mod iresponsabil mediul informațional european.

În centrul abordării Bruxelles-ului față de conținutul online se află Legea privind serviciile digitale (DSA). Atunci când negocierile privind DSA s-au încheiat în aprilie 2022, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Margrethe Vestager, a anunțat că „democrația s-a întors”.

DSA solicită celor mai mari platforme și motoare de căutare să introducă un sistem transparent de diligență și raportare. O astfel de măsură ar conferi Comisiei puterea de supraveghere pentru a evalua dacă aceste companii prezintă riscuri sistemice pentru public.

Normele juridice europene față de un ASD de succes ar reduce potențialul de abuz politic. Dar acest status quo ar putea să nu dureze. Este posibil ca alegerile pentru Parlamentul European din iunie să încline conducerea în direcții ostile libertății de exprimare online.

Regatul Unit

Atenția Regatului Unit se îndreaptă mai direct către conținut. Legea  privind siguranța online, promulgată în octombrie 2023, plasează în centrul acesteia daunele cauzate de internet.

Una dintre preocupări este că legislația britanică definește conținutul dăunător pentru copii într-un mod atât de larg încât ar putea determina companiile să blocheze abuziv informații legitime din diferite domenii.

SUA

La  Washington, senatorii Richard Blumenthal și Marsha Blackburn au propus, în februarie 2022, Legea privind siguranța online a copiilor (Kids Online Safety Act – KOSA), care combină elemente ale abordărilor din UE și din Regatul Unit. După ultima sa modificare pentru a răspunde unor critici, proiectul de lege a primit acum sprijinul unui număr suficient de senatori pentru a-i oferi cele mai bune șanse de adoptare.

În esență, KOSA consideră internetul ca fiind o amenințare de care tinerii trebuie să fie protejați. Însă proiectul de lege nu dezvoltă o teorie privind modul în care un internet pentru copii, cu accesul său vast la informații, poate fi promovat, susținut și protejat.

Riscurile reglementării

Nu există nicio îndoială că a venit un moment de  socoteală pentru platformele de internet. Cu toate acestea, în ciuda tuturor prejudiciilor pe care platformele le provoacă sau le facilitează, ele rămân în continuare surse de informare și dezbatere pentru oameni de toate vârstele din întreaga lume.

Deși se vorbește mult despre siguranța platformelor, în aceste legi este vorba despre discursul utilizatorilor, nu despre modelul de afaceri care stă la baza platformei și care face ca aceasta să fie atât de dominantă în mediile de informare.

Eforturile orientate spre siguranță nu reușesc să protejeze sau să promoveze ceea ce este valoros în ceea ce privește discursul online și accesul la informații.

Prin abordarea exclusivă a conținutului, cu toate compromisurile pe care aceasta le implică, este puțin probabil ca actuala cursă pentru a lua măsuri drastice împotriva daunelor provocate de internet să rezolve problemele și poate duce doar la noi forme de control politizat al discursului.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
275 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Șeful InfoCons atrage atenția, înainte de Sărbători: „Masa de Paşte poate să aibă 250 de aditivi, iar sare şi zahăr cât pentru două săptămâni”

Dat fiind faptul că Paștele se apropie tot mai mult, nu sunt deloc puțini cei care au început deja să facă pregătiri pentru masa...

Postecoglou obligat să-l titularizeze pe Drăgușin?

Ben Davies, fundașul stânga al lui Tottenham, s-a accidentat și va rata restul acestui sezon. Destiny Udogie, titularul postului, ratează și el finalul acestei...
proger