AcasăTEHNOLOGIERăzboaiele hologramei: cursa către 6G

Războaiele hologramei: cursa către 6G

Tehnologia 5G este dominată de geopolitică iar acest lucru va continua și în a șasea generație de rețele mobile.Cele mai mari economii din lume – aceleași care au luptat pentru beneficiile 5G – pariază pe 6G ca să câștige runda următoare.

În timp ce 5G promite să faciliteze o lume a interacțiunii aproape constante între oameni și mașini, 6G ar contribui la construirea unei lumi digitale care reflectă viața reală, permițând modelelor de computer să controleze și să prezică și mai mult evenimente zilnice. Oficialii din industrie își imaginează lucruri precum mănușile conectate la internet pentru a controla obiectele virtuale sau la distanță și interfețele computer-creier. O altă aplicație uluitoare ar putea fi apelurile de holograme, precum cele din Star Wars, relatează Politico. „Războiul pentru 6G nu este doar faptul că are wireless sau antenă sau stație de bază – este mult mai mare, mult mai complex și mult mai strategic”, a declarat John Roese, director la Dell Technologies. Fostul președinte american Donald Trump a spus în 2019 că dorește 6G „cât mai curând posibil”. Un an mai târziu, Comisia Europeană a inclus 6G în strategia sa de obiective digitale pentru 2030. 6G este de asemenea probabil să se adauge la rivalitatea dintre Occident și China în următorii ani.

Cupa Mondială 6G

Mai multe companii occidentale, inclusiv AT&T, Nokia și Qualcomm, au lansat în octombrie Next G Alliance. La sfârșitul lunii martie, coaliția a anunțat o agenda de  parcurs 6G.  UE a  demarat în ianuarie proiectul Hexa-X , care include industrie și cercetători pentru proiectarea și dezvoltarea 6G. Proiectul este condus de Nokia, susținut de Ericsson și are implicate 25 de organizații din nouă țări membre. La începutul lui aprilie, oficialii de stat din China au selectat 6G ca “prioritate maximă” în cel mai recent „plan cincinal”. Lideri din industrie precum Huawei, ZTE și operatorii de telecomunicații din țară și-au lansat și propriile proiecte de cercetare. În Coreea de Sud, Samsung preia conducerea în cercetarea 6G, în timp ce în Japonia guvernul a alocat 50 de miliarde de yeni(450 mil.USD) pentru această tehnologie în vederea evenimentului Osaka World Expo din 2025. În SUA, Apple încearcă să promoveze investițiile în viitoarele rețele și, în februarie, a anunțat că angajează ingineri wireless în San Diego, California, pentru a se concentra pe 6G.

SUA, UE și China dictează standardele

Cercetătorii estimează că lucrările la standardele 6G – care vor determina modul în care ar trebui proiectate dispozitivele 6G – ar începe la jumătatea deceniului. Americanii și europenii au fost în mod tradițional la cârma unor astfel de eforturi – au conceput infrastructura modernă de internet – dar sunt amenințați de  eforturile recente ale Chinei de a-și spori controlul asupra acestor standarde. O competiție de acest gen ar putea zdruncina forumuri internaționale de obicei stabile, cum ar fi Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (UIT) a ONU și grupul de standarde al industriei 3GPP. Având în vedere climatul geopolitic din 2021, nu este încă clar dacă diplomații vor avea succes în realizarea standardelor unificate 6G care vor funcționa pe tot globul în câțiva ani. Reprezentantul Huawei la UE, Abraham Liu, a fost optimist: „Lecțiile pe care le-am învățat în trecutul recent sunt importanța cooperării globale. Doar dacă SUA, Europa, China și alții lucrează împreună, suntem capabili să atingem un singur standard unic pentru 6G. Sperăm că acest tip de cooperare nu va fi întrerupt de conflictul politic”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor