AcasăTEHNOLOGIELegea 5G a trecut de votul Camerei Deputaților. Parlamentarii AUR s-au abținut...

Legea 5G a trecut de votul Camerei Deputaților. Parlamentarii AUR s-au abținut de la vot

5GProiectul legii 5G, undă verde de la Cameră. Fricoșii de la AUR s-au abținut de la vot!

Proiectul legii 5G care, printre altele, ar urma să excludă Huawei din această afacere a fost adoptat în Camera Deputaților în forma prezentată de Guvern. Au fost 277 de voturi „pentru”, un vot „contra” și 23 de „abțineri”.

Toate partidele au votat proiectul securității 5G, cu excepția AUR, ai cărui deputați s-au abținut. Culmea, un partid care se bătea cu cărămida în piept că nu merge cu valul acum a ales să bage capul în pământ, ca struțul.

Singurul vot împotriva legii 5G a fost dat de Lasca Mihai Ioan, care în prezent este deputat la Neafiliați, după ce a fost exclus din AUR. 7 amendamente au fost depuse la proiectul de lege 5G votat în Plenul Camerei Deputaților și toate au fost respinse. Mai exact, deputatul Gabriel Grosaru (Grupul Minorităților Naționale) a depus 2 amendamente, iar deputatul Daniel Tudorache (PSD) a depus 4 amendamente.

Acum, proiectul va fi transmis Senatului pentru dezbatere și vot final.

Producătorii de tehnologii 5G trebuie să obţină un aviz conform de la CSAT

Proiectul de lege prevede că furnizorii de comunicații vor putea utiliza în rețelele 5G numai tehnologii, echipamente și programe software de la producători autorizați în prealabil prin decizie a prim-ministrului, pe baza avizului conform al CSAT. De asemenea, documentul prevede că România va ține cont de obligațiile față de UE și SUA.

Fiecare producător de echipamente și programe software 5G va trebui să facă o solicitare pentru obținerea acestei autorizări, solicitare care va fi depusă la ministerul cu atribuții în domeniul Comunicațiilor. În situaţia în care sunt identificate riscuri, ameninţări şi vulnerabilităţi la adresa securității naționale și apărării ţării ca urmare a analizei realizate, avizul CSAT este negativ.

De asemenea, în cazul în care, ulterior acordării autorizării, sunt identificate riscuri, amenințări şi vulnerabilități la adresa securității naționale și apărării ţării, autorizarea obţinută este retrasă prin decizia premierului, la propunerea CSAT.

Amenzi cuprinse între 1% și 5% din cifra de afaceri

Operatorii telecom nu vor putea folosi în rețele decât echipamente și soluții ale producătorilor avizați de CSAT, însă echipamente și softuri ale unui producător al cărui aviz CSAT este negativ, pot fi folosite pentru cel mult 5 ani.

Proiectul de lege mai prevede și amenzi cuprinse între 1% și 5% din cifra de afaceri pentru utilizarea de către furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice a tehnologiilor, echipamentelor și programelor software în rețelele 5G puse la dispoziție de producători care nu au obținut autorizarea CSAT.

Guvernul a aprobat în 15 aprilie proiectul legii 5G, care respectă înțelegerea cu SUA, și l-a trimis pentru vot în procedură de urgență în Parlament, în ciuda unei campanii intense de lobby a companiei Huawei.

author avatar
Andreea Vlad
618 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger