Lipsa de cipuri la nivel mondial îi obligă pe constructorii auto să încetinească producţia. Asta deşi, iniţial, au scumpit maşinile şi au întârziat livrările. Aceste măsuri n-au fost suficiente, se pare.
Producătorul auto Stellantis anticipează că producţia sa din acest an va fi mai mică cu 1,4 milioane de vehicule.
Criza semiconductorilor, întinsă până în 2022
Uraganul semiconductorilor provoacă opriri ale producţiei care au un impact mai mare decât carantina din 2020. Estimările arată că situaţia se va prelungi pe tot parcursul primei jumătaţi a anului 2022”, a afirmat şeful FIM-CISL, Ferdinando Uliano.
Potrivit FIM-CISL, Stellantis a produs 319.000 de maşini în Italia, în primele 9 luni ale acestui an, cu 11% mai multe faţă de aceeaşi perioadă a anului 2020, când operaţiunile au fost oprite mai multe săptămâni din cauza epidemiei de Covid-19.
Fabrica din Torino, Mirafiori, unde este produs automobilul electric 500, este printre puţinele fabrici unde nu au avut loc blocaje majore.
”Producţia de BEV 500 trebuie să continue pentru a îndeplini obiectivele privind reducerea emisiilor de carbon”, a spus Uliano. Al patrulea mare producător auto din lume a mai decis să închisă o fabrică din Germania pâă la sfîrşitul anului.
Sindicatele italiene se vor întâlni cu conducerea Stellantis luni, la Ministerul italian al Industriei, pentru a discuta despre producţia şi locurile de muncă din Italia.
Mașini accesibile, la Salonul Auto București
În acest weekend, se desfăşoară evenimentul Salonul Auto București. Printre mașini mai accesibile, care pleacă de la 15.000 de euro, există și modele de 1 milion de euro. Modele exclusiviste, autoturisme cu o gardă la sol mai înaltă, cum este, de exemplu, un mini SUV hibrid, sunt prezentate la Salonul Auto, în premieră europeană.
Cei care cumpără mașini noi în această perioadă au însă de așteptat de la câteva luni până la un an, în multe cazuri. Criza de cipuri de la nivel mondial duce la întârzieri mari de livrări, inclusiv în România, iar prețurile au crescut pe măsură.
Producătorii speră ca piața să își mai revină după primul an al pandemiei, care a fost foarte dificil.