AcasăTEHNOLOGIEPrimul robot de casă va avea nevoie de ochi umani

Primul robot de casă va avea nevoie de ochi umani

Vin roboții: Tesla  are unul cu degete opozabile, numit Optimus, iar alte startup-uri, precum Figure, cu sediul în California, și 1X din Norvegia, construiesc mașini cu tors și brațe care pot stivui mărfurile.

Alfie este prototipul companiei londoneze Prosper Robotics și arată ca un personaj din Minecraft devenit real: puțin mai înalt decât un om matur, voluminos și alunecând încet pe roți, relatează Bloomberg. De asemenea, este condus de o echipă de gameri din Filipine, care poartă căști de realitate virtuală pe tot parcursul zilei pentru a-i controla mișcările.

La sediu Prosper, cinci roboți mari  manipulează obiecte ca parte a antrenamentului lor sau parcurgând „curse cu obstacole” într-o bucătărie simulată. Un robot portocaliu ia o sticlă goală de suc și o aruncă de mai multe ori într-un coș de gunoi. Un alt robot galben se joacă cu o cutie de plastic de Tupperware. Se speră că toți vor deveni utili la casa omului.

Dar paradoxul inteligenței artificiale este că, deși poate scrie eseuri asemănătoare cu cele ale oamenilor,roboții abia dacă pot merge sau ridica o cană. De ce? Pentru că modelele care alimentează ChatGPT,  antrenate pe miliarde de cuvinte de pe internetul public, nu sunt compatibile cu date similare care să le ajute să copieze mișcările noastre biomecanice.

În orice zi, un operator sau un „pilot” va purta o cască de realitate virtuală Quest 2, produsă de Meta Platforms, își va mișca brațele și va folosi controllerele Quest pentru a ridica diverse obiecte.

Conducerea unui robot în acest mod este mult mai intuitivă decât utilizarea unei tastaturi. Atunci când operatorul ridică brațul, brațul robotului se ridică. Atunci când își întoarce capul spre stânga, o cameră de pe capul lui Alfie privește spre stânga. Personalul este format în mare parte din gameri care au fost angajați pentru abilitățile lor de a juca jocuri de strategie și de tip first-person shooter, precum Counterstrike.

Fondatorul Prosper Robotics, Shariq Hashme, recunoaște că ar putea fi o provocare să convingă oamenii să permită intrarea în casele lor a roboților conduși de oameni, dar subliniază că tele-operatorii săi nu vor putea citi texte sau vedea fețele oamenilor, deoarece acestea vor fi estompate, iar clienții pot spune „îngheață” pentru ca Alfie să stea nemișcat.

Hashme, care a lucrat anterior în domeniul cercetării la OpenAI, a pus robotul să lucreze în jurul casei sale timp de aproximativ două săptămâni, făcând curățenie și făcându-i patul când el era plecat la serviciu. „Teoretic, urma să-mi pregătească micul dejun în fiecare dimineață”, spune el. „Nu am ajuns niciodată să facem asta”.

Consumatorii par să se obișnuiască încet-încet cu aparatele de „ascultare” precum Alexa și Google Assistant în casele lor, chiar dacă se știe că mii de oameni au monitorizat utilizarea lor pentru a îmbunătăți dispozitivele.

Acest lucru i-ar putea permite lui Hashme să se concentreze mai mult pe asigurarea confortului teleoperatorilor săi. Chiar și înainte de cel mai recent ciclu de hype-cycle declanșat de ChatGPT de la OpenAI, startup-urile de inteligență artificială erau cunoscute printre investitorii de capital de risc pentru că exagerau capacitățile tehnologiei lor și chiar foloseau oameni pentru a face munca pe care algoritmii nu o puteau face, păstrând în același timp secretul acestor oameni.

Interacțiunea om-mașină este greu de înțeles și implică opinii diferite. Poziționarea roboților ca fiind conduși de oameni ar putea să îi facă pe unii consumatori să se simtă inconfortabil, dar este probabil singura modalitate de a colecta datele de instruire necesare pentru a face aceste dispozitive complet autonome în viitor.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
231 afisari

3 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger