O scenă tensionată din filmul iRobot din 2004 îl arată pe personajul interpretat de Will Smith certându-se cu un android despre abilitățile creative ale umanității. „Poate un robot să scrie o simfonie?”, întreabă el, retoric. „Poate un robot să transforme o pânză într-o capodoperă?”.”Poți tu?”, răspunde robotul.
Mașinile nu ar avea nevoie de un răspuns sarcastic în realitatea noastră actuală: ar fi pur și simplu „da”.
În ultimii ani, sistemele de inteligență artificială au trecut de la capacitatea de a procesa conținut – recunoașterea fețelor sau citirea și transcrierea de texte – la crearea de picturi digitale sau scrierea de eseuri. Artistul digital Beeple a fost șocat în luna august când mai mulți utilizatori de pe Twitter au generat propriile versiuni ale unuia dintre tablourile sale cu ajutorul unor instrumente alimentate de IA.
Un software similar poate crea muzică și chiar videoclipuri. Termenul general care descrie toate acestea este „inteligență artificială generativă” și, pe măsură ce această ultimă incursiune în viitorul nostru digital devine parte din prezent, reapar deja unele provocări familiare din industria tehnologică, cum ar fi drepturile de autor și daunele sociale.
Probabil că ne vom aminti de 2022 ca fiind anul în care inteligența artificială generativă a explodat în atenția publicului larg, deoarece sistemele de generare a imaginilor de la Open IA și startup-ul open source Stability IA au fost făcute publice, provocând o avalanșă de imagini fantastice pe rețelele de socializare.
Investițiile de capital de risc în acest domeniu au crescut până la 1,3 miliarde de dolari în tranzacții în acest an, potrivit datelor firmei de cercetare Pitchbook, preluate de Bloomberg. Volumul tranzacțiilor a crescut cu aproape 500% în 2021.
“Companiile care vând sisteme de inteligență artificială pentru generarea de texte și imagini vor fi printre primele care vor face bani, spune Sonya Huang”, partener la Sequoia Capital. Un domeniu deosebit de profitabil va fi cel al jocurilor, care reprezintă deja cea mai mare categorie de cheltuieli digitale ale consumatorilor.
Open, compania de cercetare în domeniul inteligenței artificiale cofondată de Elon Musk și finanțată în mare parte de Microsoft vinde accesul la generatorul său de imagini DALL-E 2 și la scriitorul automat de texte GPT-3.
Viitoare iterație, cunoscută sub numele de GPT-4, are reputația, conform dezvoltatorilor săi, de a fi ciudat de competentă în a imita glumele, poeziile și alte forme de creativitate ale oamenilor.
Dar aceste progrese nu vor continua fără restricții, iar una dintre cele mai spinoase probleme care trebuie rezolvate este cea a drepturilor de autor. Dacă se tastează „un dragon în stilul lui Greg Rutkowski”, vor apărea lucrări de artă care par a fi fost realizate de către artistul digital. Rutkowski nu primește niciun beneficiu financiar pentru acest lucru, chiar dacă imaginea generată este folosită în scopuri comerciale.
Generatoarele de imagini populare, precum DALL-E 2 și Stable Diffusion, sunt protejate de doctrina americană a utilizării corecte, care se bazează pe libertatea de exprimare pentru a apăra utilizarea de lucrări protejate prin drepturi de autor.
Sistemele lor de inteligență artificială sunt antrenate pe milioane de imagini, inclusiv pe cele ale lui Rutkowski, așa că, în teorie, beneficiază de o exploatare directă a operei originale. Dar avocații specializați în drepturi de autor și tehnologii sunt împărțiți în privința faptului dacă artiștii vor fi vreodată despăgubiți.
În teorie, firmele de inteligență artificială ar putea copia în cele din urmă modelul de licențiere utilizat de serviciile de streaming de muzică, dar deciziile IA sunt de obicei insesizabile – cum ar putea urmări utilizarea?
O cale ar putea fi compensarea artiștilor atunci când numele lor apare într-un prompt, dar ar depinde de companiile de inteligență artificială să creeze acea infrastructură și să controleze utilizarea acesteia.
Asa cum un robot il poate inlocui pe șo ros.