AcasăTEHNOLOGIEPlatformele de învățare online, infiltrate de hackeri

Platformele de învățare online, infiltrate de hackeri

Din iulie până în decembrie 2020, 270.171 de utilizatori au întâmpinat diverse ameninţări cibernetice deghizate în platforme populare de învăţare – o creştere de 60% în comparaţie cu prima jumătate a anului, potrivt  datelor Kaspersky.

“Pe măsură ce pandemia continua, sectorul educaţional continuă să atragă atenţia criminalilor cibernetici. Acum, şcolile din întreaga lume, din Anglia şi Germania până în Malaezia şi SUA, se închid din nou, pe măsură ce ţările luptă împotriva reapariţiei infecţiilor şi, deloc surprinzător, acest lucru a dus la unele consecinţe nedorite”, arată experții companiei de securitate IT. Cea mai populară aplicaţie online folosită ca momeală pentru atacurile cibernetice a fost, de departe, Zoom. „Acest lucru nu este surprinzător, având în vedere că Zoom este cea mai populară platformă pentru video-conferinţe, cu peste 300 de milioane de utilizatori zilnici”, se precizează în comunicat. A doua a fost Moodle, urmată de Google Meet. Numărul utilizatorilor care au întâmpinat ameninţări deghizate în platforme populare de învăţare online/video-conferinţe a crescut pe toate platformele, cu excepţia Google Classroom.

De asemenea, aproximativ 98% dintre ameninţările întâmpinate erau sub forma „not-a-virus”, categorie care este împărţită în programe de tip riskware şi adware. „Adware bombardează utilizatorii cu reclame nedorite, în timp ce programele riskware sunt alcătuite din diferite fişiere – de la browser bars şi download managers până la instrumente de administrare la distanţă – care pot efectua diverse acţiuni pe computerul personal fără consimţământul dumneavoastră. Troienii au reprezentat aproximativ 1% din ameninţările întâmpinate”, precizează autorii analizei. Utilizatorii întâmpină de obicei ameninţări deghizate în aplicaţii populare de video-conferinţe şi platforme de cursuri online prin false programe de instalare, pe care le pot întâlni pe site-uri neoficiale, concepute să arate ca platformele originale sau e-mailuri deghizate în oferte speciale sau notificări de pe platformă.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
179 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger