AcasăTEHNOLOGIEPerspective sumbre pentru industria Germaniei

Perspective sumbre pentru industria Germaniei

Politicienii nu reușesc să adopte un regulament comun pentru noua tehnologie

În cursa pentru a ține în frâu inteligența artificială, guvernele occidentale s-au lovit de un obstacol major: toate vor să câștige.

Oficialii din Uniunea Europeană, Statele Unite și alte economii majore se întrec în a scrie regulile definitive pentru noua tehnologie, inclusiv pentru ChatGPT de la OpenAI și Bard de la Google.În toamnă vor avea loc summituri rivale cu scopul de a ajunge la un plan coordonat între guvernele occidentale privind modul de reglementare a IA. Însă aceste evenimente viitoare, notează Politico, riscă să adâncească diviziunile dintre țări într-un mod care amenință să submineze eforturile de elaborare a unui regulament internațional unificat.

Politicienii occidentali sunt tare nerăbdători să le arate alegătorilor că sunt la curent cu o tehnologie care a pătruns în conștiința publicului aproape peste noapte. Dar nu sunt convingători.

Susținătorii inteligenței artificiale spun că oportunitățile economice oferite de implementarea tehnologiei variază de la diagnosticarea mai rapidă a bolilor până la dezvoltarea de vehicule autonome. Scepticii avertizează că IA ar putea duce la o creștere a șomajului și, în cel mai rău scenariu, la un armaghedon global, dacă sistemele automatizate capătă o putere incontrolabilă.

Experții susțin că un regulament occidental comun este vital pentru a permite companiilor care utilizează această tehnologie să opereze cu ușurință la nivel internațional, deoarece IA este în mod inerent un instrument transfrontalier.

„Chiar nu avem un răspuns global sistematic la ceea ce ar trebui să facem în legătură cu numeroasele riscuri”, a declarat Gary Marcus, psiholog la Universitatea din New York, care dorește să vadă mai multe controale asupra IA. „Fiecare țară încearcă să facă ceva pe cont propriu”.

În timp ce guvernele din Occident se ceartă între ele, China merge înainte cu propriul regulament. Partidul Comunist Chinez spune că încearcă să își protejeze cetățenii de riscurile IA. Dar criticii Beijingului spun că reglementările vor fi concepute pentru a servi scopurilor sale autoritare.

Abordarea totalitară a Chinei în ceea ce privește inteligența artificială, inclusiv utilizarea masivă a tehnologiei în scopuri de securitate națională, ar putea câștiga teren în țările în curs de dezvoltare dacă nu își promovează propriul proiect ca alternativă.

În septembrie, se așteaptă ca oficialii din grupul G7 al economiilor industrializate occidentale să se întâlnească pentru a finaliza un proiect privind modul de reglementare a IA, potrivit a doi oficiali care au cunoștințe directe despre discuții.

De asemenea, Marea Britanie s-a prezentat ca lider mondial în ceea ce privește siguranța IA și este de așteptat să găzduiască propriul summit, la Londra, în noiembrie. Prim-ministrul Rishi Sunak consideră evenimentul drept o șansă de a spori rolul țării ca actor global la șapte ani după referendumul privind Brexit-ul.

Oficialii implicați în aceste proiecte suprapuse descriu o luptă diplomatică complexă. Rivalitățile internaționale, realpolitik-ul și – mai presus de toate – temerile legate de modul în care China își va promova propriile reguli de inteligență artificială au complicat pregătirile pentru aceste reuniuni.

Nu toate capitalele occidentale, în special din cadrul UE, consideră că poziția Beijingului privind IA este în contradicție cu a lor. Și există diviziuni cu privire la un acord.

UE dorește să adopte o poziție mai agresivă în ceea ce privește supravegherea inteligenței artificiale, în timp ce SUA, Regatul Unit și Japonia ar prefera angajamente mai mult conduse de industrie. Nu este clar dacă aceste diferențe pot fi depășite înainte de summiturile propuse în cursul acestui an.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.143 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger