AcasăTEHNOLOGIEPenuria de cipuri lovește și agricultura

Penuria de cipuri lovește și agricultura

Grupul italo-american CNH Industrial a anunțat că va  închide temporar câteva fabrici de mașini agricole și vehicule comerciale din Europa „din cauza lipsei de componente esențiale, în special a semiconductoarelor”.

“CNH Industrial își revizuiește în permanență programele de producție ca răspuns  la această criză de aprovizionare și intenționează să închidă fabricile în cauză pentru maximum opt zile lucrătoare în octombrie”, se arată în comunicat.

Grupul declară că este „hotărât să-și optimizeze operațiunile de fabricație pentru a satisface cererea puternică continuă”, fără a specifica ce fabrici sunt afectate de aceste închideri. Lipsa globală de componente electronice lovește puternic industria auto, pe fondul reluării activității după ridicarea restricțiilor de sănătate.

Cu toate acestea, producătorii se află într-o concurență cu alte industrii cu consum intensiv de cipuri (computere, smartphone-uri, obiecte conectate) care captează o mare parte din aprovizionare.

CNH Industrial (din care aproape 27% din capital este deținut de familia Agnelli prin intermediul holdingului său Exor) este o companie olandeză creată în septembrie 2013 din fuziunea italiană Fiat Industrial și filiala sa americană CNH Global.

CNH Industrial a anunțat în aprilie că și-a încheiat discuțiile cu producătorul auto chinez FAW Jiefang pentru vânzarea activităților sale rutiere (Iveco, Heuliez), tranzacție opusă guvernului italian. În favoarea unei vânzări, CNH a clarificat „să-și continue planurile existente pentru o împărțire a acestor activități la începutul anului 2022”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor