AcasăTEHNOLOGIEPanică în fintech.Urmează prăbușirea companiilor de tehnologie financiară?

Panică în fintech.Urmează prăbușirea companiilor de tehnologie financiară?

Companiile de tehnologie financiară își suspendă planurile de oferte publice inițiale(IPO) și își reduc cheltuielile, deoarece temerile legate de o recesiune iminentă determină o schimbare în modul în care investitorii privesc piața.

În cadrul conferinței Money 20/20 de la Amsterdam, șefii principalilor jucători din domeniul fintech au tras un semnal de alarmă cu privire la impactul deteriorării climatului macroeconomic asupra strângerii de fonduri și a evaluărilor.

John Collison, co-fondator și președinte al Stripe, a declarat că nu este sigur că firma își poate justifica evaluarea de 95 de miliarde de dolari, având în vedere mediul economic actual.

Acest lucru vine în contextul în care  o altă companie,  Klarna,  se pare că încearcă să obțină noi fonduri cu un discount de 30% față de evaluarea sa de 46 de miliarde de dolari, în timp ce grupul rival Affirm a pierdut aproximativ două treimi din valoarea sa bursieră de la începutul anului 2022.

Zopa, o bancă digitală cu sediul în Marea Britanie, a sperat să intre în bursă până la sfârșitul anului 2022, dar  pare mai puțin probabil, deoarece șocurile inflaționiste, exacerbate de războiul din Ucraina, au dus la o prăbușire atât pe piețele publice, cât și pe cele private.

Sectorul tehnologic a suportat cea mai mare parte a vânzărilor de pe piață de la începutul anului, în timp ce investitorii au asimilat probabilitatea unui ciclu de creștere abruptă a ratelor de dobândă – ceea ce face ca viitoarele câștiguri ale acțiunilor de creștere să fie mai puțin atractive.

Mai mulți directori și investitori susțin că inflația în creștere și majorarea ratelor dobânzilor îngreunează obținerea de fonduri de către firmele fintech.

„În cadrul comunității de investiții, starea de spirit este foarte sumbră”, a declarat pentru CNBC Iana Dimitrova, CEO al firmei de software de plăți OpenPayd.

Teama cea mai mare este că evoluția  fintech va încetini odată cu economia în general, deoarece creșterea prețurilor îi va forța pe consumatori să strângă cureaua. Marți, economiștii Băncii Mondiale și-au redus prognoza privind creșterea economică globală, avertizând asupra unei „stagflații” prelungite – o situație în care inflația rămâne ridicată, dar creșterea economică stagnează.

Investițiile în sectorul fintech au crescut anul trecut, ajungând la un nivel record de 132 de miliarde de dolari la nivel global – în mare parte datorită efectelor blocajelor Covid asupra obiceiurilor de cumpărare ale oamenilor.

Dar îngrijorările legate de creșterea inflației și de ratele mai mari ale dobânzilor  au dus la scăderea finanțării cu 18% în primul trimestru față de cele trei luni anterioare, ajungând la 28,8 miliarde de dolari, potrivit datelor CB Insights.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.082 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger