Cauta

O industrie pusă la zid.Big Tech se va întoarce la inovare?

Tehnologia este pusă la zid. După ani de creștere de neoprit și de avantaje confortabile, aceasta ar putea fi singura modalitate prin care industria să se întoarcă la inovare.

Modelele de afaceri al Big Tech, care până de curând au generat venituri de un trilion de dolari în fiecare an, sunt supuse tensiunilor.

Duopolul publicitar al Google și Facebook se mută pe o piață în care Amazon.com și, eventual, Apple reprezintă amenințări majore. O nouă lege antitrust din Europa forțează deja schimbări la Amazon și Apple pentru a le face viața mai ușoară concurenților lor mult mai mici.

Această confluență de circumstanțe ar putea stârni un sentiment familiar pentru cei care au lucrat mult timp în domeniul tehnologiei. Concedierile și scăderile de preț ale acțiunilor din ultimul an dureros s-au mai întâmplat și înainte și, de obicei, sunt urmate de o revenire a norocului.

Boom-ul și declinul fac parte din istoria tehnologiei și, chiar și în mijlocul turbulențelor care au cuprins Twitter-ul lui Elon Musk și lumea criptomonedelor, există motive întemeiate pentru a ne aștepta ca anul 2023 să marcheze începutul următorului boom, condus de inteligența artificială și de o forță de muncă mai eficientă.

De ani de zile, lucrătorii din sector au obținut salarii mari și avantaje costisitoare. Meta a angajat un număr uimitor de 30.000 de persoane în timpul pandemiei, ceea ce l-a determinat pe Mark Zuckerberg să reducă 11.000 de locuri de muncă în noiembrie.

Stripe, Snap și Amazon au făcut mișcări similare recent, iar Musk a redus personalul Twitter de la 7.500 la aproximativ 2.000 în mai puțin de șase săptămâni.

Aproximativ 150.000 de angajați din domeniul tehnologiei și-au pierdut locurile de muncă anul trecut, potrivit Financial Review. Celor rămași li se spune să muncească mai mult sau să vină la birouri mai des decât înainte.

Această zdruncinătură dureroasă era necesară. În ultimii 5-10 ani, industria tehnologică a oferit foarte puține servicii inovatoare, deoarece s-a îngrășat cu modele de afaceri vechi. Google este atât de speriat de perturbarea celei mai importante surse de venit – publicitatea – încât abia dacă a schimbat funcția de căutare, iar AWS de la Amazon continuă să producă bani în calitate de cel mai mare furnizor de cloud din lume.

Meta, cel puțin, a încercat o aventură radicală în realitatea virtuală. Dar, în cea mai mare parte, industria și cei mai mari jucători ai săi nu au fost foarte inovatori. Și au absorbit toate talentele, în detrimentul start-up-urilor.

A fost practic imposibil pentru o companie nouă să concureze pentru specialiști de vârf atunci când un gigant al plăților precum Stripe oferea peste 450.000 de dolari pe an pentru un post, iar Facebook aproape un milion.

Finanțarea cu capital de risc pentru start-up-urile tehnologice cu marje reduse este în declin după ani de zile în care au fost finanțate prea mult idei de afaceri care nu ar fi trebuit să fie finanțate. Investitorii spun că se orientează din nou către firmele care construiesc software și oferă marje mai mari.

Efectul combinat: start-up-urile din domeniul tehnologiei care dispun de suficient de mulți bani pentru a supraviețui doi ani sau mai mult fără strângere de fonduri sunt în măsură să recruteze cei mai buni ingineri și manageri de produs.

Un alt factor va contribui la inovare: o recompensă guvernamentală masivă. Acum, unele firme de tehnologie sunt în măsură să culeagă beneficiile unei investiții de 52,7 miliarde de dolari, în cercetarea în domeniul semiconductorilor din SUA, după ce președintele Joe Biden a promulgat în august legea CHIPS and Science Act. Ar putea aduce beneficii directe unei serii de servicii de inteligență artificială care se bazează pe un calcul mai rapid și mai sofisticat din partea cipurilor.

După ani de creștere de neoprit și de avantaje confortabile, aceasta poate fi singura modalitate pentru ca industria să se întoarcă la inovare și să creeze mai mult spațiu pentru alții.

 

Ultimele stiri

  • „Chefi la Cuțite” – cum s-a transformat gătitul într-un ritual televizat al ridicolului românesc
  • Studiul care spulberă utopia ”zero emisii”. E nevoie de o majorare imposibilă a cantității de materii prime
  • Inflamația Silențioasă: Inamicul Invizibil din Spatele Multor Boli Moderne
  • Una dintre cele mai bogate țări din lume își dorește propriul Wall Street
  • Trump pariază greșit pe Domul de Aur?
  • Percheziții DNA la sediul ANAF/Funcționari suspectați că protejau firme de ridesharing care făceau evaziune
  • USR sare în apărarea multinaționalelor și cere eliminarea impozitului minim pe cifra de afaceri
  • Măreața Americă riscă stagflația
  • Dolarul se prăbușește. Bicoin, galop de sănătate
  • Mașina România e în parcare. Ce va pune Trump? Benzină sau piciorul pe frână?
  • Exit mobile version