AcasăTEHNOLOGIENu subestimați China! Dezvoltă propriile cipuri avansate în ciuda restricțiilor americane

Nu subestimați China! Dezvoltă propriile cipuri avansate în ciuda restricțiilor americane

Producătorii chinezi vor dezvolta propriile semiconductoare avansate, în ciuda încercărilor Washingtonului de a-i  împiedica  să acceseze sau să producă această tehnologie.

„Nu subestimați capacitatea și hotărârea Chinei de a găsi o modalitate de a construi tehnologii de ultimă generație și de a utiliza, de asemenea, unele tehnologii rămase în urmă pentru a construi în continuare produse cu adevărat importante”, a declarat Daniel Newman, CEO și analist principal la firma de cercetare Futurum Group, pentru CNBC.

Companii chinezești precum Huawei și Alibaba studiază metode pentru a dezvolta performanțe de ultimă oră în materie de inteligență artificială cu semiconductori, sau combină diferite cipuri pentru a reduce dependența de un singur hardware, potrivit unui raport al The Wall Street Journal.

„Cu siguranță cred că, pe termen lung, ar trebui să ne așteptăm ca producătorii chinezi să fie capabili să facă aceste progrese tehnologice mai repede decât s-ar putea aștepta unii”, susține Paul Scharre, vicepreședinte și director de studii la think tank-ul Center for a New American Security.

Ca măsură de retorsiune la eforturile Washingtonului de a-i tăia accesul la tehnologia avansată a cipurilor, China a interzis operatorilor de infrastructură cheie din țară să cumpere produse de la gigantul american Micron Technology.Jensen Huang, fondatorul și directorul executiv al companiei Nvidia, a avertizat că resursele pe care China le dedică industriei sale de cipuri sunt „destul de masive, așa că nu le puteți subestima”.

„China înregistrează progrese bune în fabricarea de cipuri bazate pe tehnologii mature”, a declarat Charles Shi, director și analist senior în domeniul semiconductorilor la firma de gestionare a activelor Needham & Company.Tehnologia matură se referă la procesele implicate în fabricarea cipurilor de 28 de nanometri sau mai mari,  utilizate pe scară largă în automobile, electronice de consum, printre alte produse.

China investește peste 140 de miliarde de dolari în industria cipurilor, potrivit unui raport Reuters. Producătorii interni  beneficiază deja de subvenții guvernamentale și de proiecte de cercetare susținute de stat.

Furnizorul de analize Total Telecom, cu sediul în Marea Britanie, a declarat că China a dobândit competențe în producția de cipuri de 28 și 14 nanometri încă din 2021.

Cererea de cipuri de 28 nanometri ar urma să se tripleze până în 2030, creând o piață în valoare de 28,1 miliarde de dolari, precizează firma de  consultanță International Business Strategies.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
2.075 afisari

13 COMENTARII

  1. ASA ESTE,CHINA ESTE PUTERNICA,NIMIC DE ZIS….DAR FIRMELE DIN CHINA SUNT TOATE CONDUSE DE PARTID….

    • Politic probabil asa e „partidul in tot si-n toate” însa dezvoltarea Chinei a inceput cand partidul se ocupa de politica si lasa economia le nivel de companii fara sa intervina. Altfel cum crezi ca ajungeau aici. E conceptia lui Deng Xiaoping arhitectul Chinei de azi.

    • Pe tine te-a rupt partidul in fund si acum te doare? China se dezvolta grozav sub conducerea partidului care nu-si aroga rol conducator ci doar de control social.
      Probabil ca hotii si banditii, chiar si bankerii nu se simt confortabil cu rolul partidului, dar ce sa-i faci Partidul asta tocmai a scos din saracie acum cativa ani cca. 800 de milioane de chinezi. Te stiu baiat destept si cred ca o sa ai curiozitatea sa accesezi si clipuri de pe Youtube privitoare la China, doar asa de’o impresie.

  2. In media au aparut informatii ca sint firme chinezesti care deja fabrica cipuri cu tehn.de 5 sau 6 nano. Si Huawei au inceput colaborarea cu ei.

  3. In scurt timp China va fii o forță economică și militară teribilă, care va schimba complet lumea. Restul lumii vor fii niște pitici mici invidiosi și răi care vor încerca să înțepe uriașul asiatic care va domina lumea.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger