AcasăTEHNOLOGIENFT-ul e rege: goana după artă digitală

NFT-ul e rege: goana după artă digitală

La începutul anului 2021, Dylan Field, directorul executiv al grupului de software de design Figma din San Francisco, a vândut o colecție digitală – un simbol nefungibil (NFT) – pentru mai mult de 7,5 milioane de dolari. O cumpărase anterior  cu 15.000 USD.

De atunci, a construit un portofoliu de aproximativ 600 de NFT din diverse colecții și artiști. Field este unul dintr-o nouă generație de investitori  în lumea înfloritoare a artei digitale, combinând cunoștințele în tehnologie și finanțare.

Directorii, capitaliștii de risc și entuziaștii cripto folosesc NFT-urile deopotrivă pentru a-și prezenta loialitatea față de un anumit artist sau colecție , dar și  pentru a transmite imaginea de  bogăție, statut și influență online.

Mulți susțin că dezvoltă o  formă de artă, care nu se bazează pe canoanele tradiționale, și pariază pe univesrul virtual metaverse.

NFT-urile reprezintă noua reprezentare digitală pentru o nouă generație de utilizatori puși pe cheltuit,  spune Mikhael Naayem, co-fondator al Dapper Labs, o companie blockchain care produce colecția CryptoKitties NFT și NBA Top Shots, jetoane digitale reprezentând momentele importante ale campionatului american de baschet.

Multe colecții vin cu avantaje, cum ar fi invitații la camere de chat private din aplicațiile de mesagerie Discord sau Telegram sau permise pentru petreceri și întâlniri exclusive.

Achiziționarea de NFT poate fi greoaie și necesită cunoștințe tehnologice. Și există numeroase pericole pentru a intra în această lume rapidă,  care nu oferă protecție consumatorilor.

Tegan Kline, co-fondatorul criptogrupului Edge & Node și fost bancher de investiții la Bank of America, avertizează investitorii cu privire la hack-uri mari și escrocherii extrem de proiectate care apar în sectorul NFT.

Investitorii din spațiu continuă să se confrunte cu respingere din partea lumii artei mainstream, notează Bloomberg. Există critici care susțin că NFT-urile sunt JPEG-uri fără valoare care pot fi copiate, dar susținătorii argumentează că aceste întrebări legate de valoare, plus comportamente fără scrupule, cum ar fi spălarea banilor, manipularea pieței și escrocherii, există oricum pe piețele tradiționale de artă.Până în prezent, piața NFT rămâne strâns deținută de câțiva jucători, dintre care mulți au fost deja implicați în cripto. Unii susțin însă că tehnologia, infrastructura social media care le înconjoară și faptul că tranzacțiile pot fi urmărite pe blockchain facilitează mesajele și conectarea cu un artist.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
219 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger