AcasăTEHNOLOGIEMuzica generată de inteligența artificială devine un fenomen?

Muzica generată de inteligența artificială devine un fenomen?

S-a confirmat recent că „trupa” de rock psihedelic The Velvet Sundown, cu mai mult de un million de fani pe Spotify, este opera inteligenței artificiale

S-a confirmat recent că „trupa” de rock psihedelic The Velvet Sundown, cu mai mult de un million de fani pe Spotify, este opera inteligenței artificiale.

Mai precis, un „proiect muzical sintetic ghidat de direcția creativă umană și compus, exprimat și vizualizat cu sprijinul inteligenței artificiale”.

În timp ce instrumentele de inteligență artificială au fost integrate de mult timp în software-uri muzicale precum Logic, platformele mai noi, precum Suno și Udio, au facilitat mai mult ca niciodată generarea de melodii întregi pe baza a doar câteva indicații, notează CNBC.

De asemenea, muzicianul „dark country” Aventhis – cu peste 600 000 de ascultători lunari pe Spotify – ar fi un produs al vocilor și instrumentelor IA.

Între timp, serviciul de streaming muzical Deezer, cu sediul în Franța, a dezvăluit în aprilie că aproximativ 18% din toate piesele încărcate în prezent pe platforma sa sunt generate integral de inteligența artificială.

Calitatea și originalitatea muzicii IA au fost adesea criticate, dar experții spun că devine din ce în ce mai greu pentru ascultătorul obișnuit să facă distincția între om și mașină.

Jason Palamara, profesor asistent de tehnologie muzicală la Herron School of Art and Design, susține că The Velvet Sundown este probabil doar „vârful icebergului”. Suno și Udio nu au bariere la intrare, permițând oricui să creeze sute de piese pe baza inteligenței artificiale într-o singură ședință. Ambele platforme oferă acces gratuit, precum și abonamente premium la prețuri de aproximativ 30 de dolari pe lună.

The Velvet Sundown a câștigat 34 235 de dolari pe o perioadă de 30 de zile pe toate platformele de streaming audio, conform estimărilor Chart Masters.

Din acest motiv, este ușor de înțeles de ce creatorii de IA ar putea dori să inunde platformele cu cât mai multă muzică generată posibil, în speranța de a deveni virali.

Sony Music, Universal Music Group și Warner Records au intentat procese împotriva Suno și Udio, acuzându-le de încălcarea drepturilor de autor. Mii de muzicieni și compozitori au cerut interzicerea utilizării ”artei umane” pentru antrenarea inteligenței artificiale fără permisiune.

Pentru Keith Mullin, profesor la Liverpool Institute for Performing Arts, ”inteligența artificială în domeniul muzicii este aici pentru a rămâne”.

Luna trecută, artistul și producătorul Timbaland, câștigător al premiului Grammy, a lansat un proiect de divertisment axat pe inteligența artificială, numit Stage Zero, care va include o vedetă pop generată de IA.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
54 afisari

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
*** National nu isi asuma continutul comentariilor si isi rezerva dreptul de a NU le publica sau de a le modera. Va rugam sa va exprimati opiniile folosind un limbaj respectuos si civilizat. ***
Introduceți aici numele dvs.

Zenville

Ultimele știri

proger