AcasăTEHNOLOGIEMult zgomot pentru nimic. Cota de mașini electrice, doar 4% la nivel...

Mult zgomot pentru nimic. Cota de mașini electrice, doar 4% la nivel mondial

Entuziasm scăzut pentru vehiculele electrice

Cu tot optimismul exagerat al Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), progresul mașinilor electrice a stagnat, mai puțin în China, care a devenit patria lor din toate punctele de vedere. Ca dovadă, numărul total al acestui tip de vehicule a atins abia 4% la nivel mondial, din care vreo 3% tot în China. Motivele sunt multiple, de la costul exorbitant pentru marea masă a populației, neajunsurile legate de autonomie, prăbușirea prețului în cazul revânzării, din cauza bateriei, până la absența infrastructurii de încărcare.

Creșterea rapidă a vânzărilor de mașini electrice în ultimii 5 ani a avut un impact semnificativ asupra flotei de mașini la nivel mondial: la sfârșitul anului 2024, flota de mașini electrice a atins aproape 58 de milioane, aproximativ 4% din flota totală de autoturisme și mai mult de trei ori din flota totală de mașini electrice în 2021, anunță Agenția Internațională pentru Energie (IEA).

Stocul de mașini electrice nu este răspândit uniform în întreaga lume – în China, de exemplu, aproximativ una din zece mașini de pe drum este acum electrică, în timp ce în Europa raportul este mai aproape de una din douăzeci. Aproape jumătate din vânzările de mașini din China au fost electrice în 2024, reprezentând aproape două treimi din mașinile electrice vândute la nivel global.

În Europa, vânzările de mașini electrice au stagnat în 2024, pe măsură ce sprijinul politicii a scăzut pe piețele majore de mașini. Aproximativ una din cinci mașini noi vândute pe piața europeană a fost electrică în 2024, menținând cota de vânzări a anului precedent. Cota vânzărilor de energie electrică a crescut în 2024 în 14 din 27 de state membre ale UE, în timp ce a stagnat sau a scăzut în restul, inclusiv pe mai multe piețe mai mari, cum ar fi Germania și Franța, în mare parte ca urmare a renunțării sau reducerii subvențiilor. În Germania, subvențiile au încetat la sfârșitul anului 2023, în timp ce Franța și-a redus progresiv subvenția de-a lungul anilor. La începutul anului 2024, Franța a limitat valoarea bonusului de mediu disponibil pentru cumpărătorii de mașini cu venituri mai mari și a redus numărul de vehicule eligibile pentru subvenție, potrivit IEA.

Creșteri importante, doar în China

Față de 2023, în 2024 creșteri ale vânzărilor de vehicule electrice și hibrid s-au înregistrat doar în China, de la 5,4 milioane electrice în 2023, la 6,4 milioane în 2024 și de la 2,7 hibride în 2023, la 4,9 milioane în 2024. Numărul autovehiculelor electrice și hibride vândute în Europa a fost fix același ca în 2023, 2,2 milioane, respective, 1 milion. În SUA, s-a stagnat la hibride și a crescut marginal la electrice, de la 1,1 milioane, la 1,2 milioane.

Ușoare creșteri s-au raportat și în restul lumii, de la 0,8 milioane electrice în 2023, la 1 milion în 2024, și de la 0,2 milioane hibride în 2023, la 0,3 milioane în 2024. În primul trimestru din 2025, tot China conduce detașat, cu 2,6 milioane de vehicule electrice, urmată de Europa, cu 0,9 milioane, SUA, cu 0,4 milioane și restul lumii, cu 0,4 milioane. În ce privește vânzările de camioane electrice, acestea au crescut cu aproape 80% la nivel global în 2024, ajungând la aproape 2% din vânzările totale de camioane. Stimulate de o nouă schemă de casare pentru camioanele convenționale, vânzările de camioane electrice din China s-au dublat la 75 000 de vehicule, reprezentând peste 80% din vânzările globale în 2024.

În Europa și Statele Unite, vânzările de camioane electrice în 2024 au rămas similare cu nivelurile din 2023. ”Prețul de achiziție al camioanelor electrice grele cu baterie rămâne de două până la trei ori mai mare decât camioanele diesel echivalente pe piețele majore, ceea ce poate descuraja operatorii de flote, care operează adesea sub marje strânse”, se arată în raportul IEA.

Stațiile de încărcare, o problemă nerezolvată

La nivel global, capacitatea publică de încărcare a vehiculelor electrice ușoare ar trebui să crească de aproape nouă ori până în 2030 pentru a sprijini vânzările de vehicule electrice implicate de politicile declarate. Chiar și așa, vehiculele electrice vor reprezenta doar 2,5% din cererea globală de energie electrică în 2030, susține IEA. Răspândirea stațiilor de încărcare este însă foarte inegală, în special în UE, unde doar cetățenii din țările cele mai dezvoltate beneficiază de acestea.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
598 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger