Reluarea unei serii de hituri ale legendarei trupe britanice evidențiază progresele tehnologice actuale, ridicând în același timp o serie de întrebări etice și juridice.
„Sunt în lacrimi! Este atât de frumos!”, a scris un ascultător pe YouTube, sub videoclipul single-ului „New” (2013) al lui Paul McCartney, editat de un fan cu ajutorul inteligenței artificiale. Vocea sa este întinerită, iar piesa include o parte cântată de regretatul său prieten și coleg John Lennon.
La fel de vizionată este și versiunea „Grow Old With Me”, una dintre ultimele melodii scrise de Lennon, lansată după asasinarea sa și recreată de un fan cu inteligență artificială.
Când Beatles s-au despărțit în urmă cu peste 50 de ani, fanilor li s-a refuzat un „final fericit”, spune într-o înregistrare video Steve Onotera, sau „SamuraiGuitarist”, un youtuber cu milioane de abonați pe internet. „Așa că atunci când îi vezi reuniți în mod artificial, dar convingător, prin intermediul inteligenței artificiale, este foarte emoționant”.Piesa „Heart on a Sleeve”, cu Drake și The Weeknd, a strâns milioane de click-uri pe TikTok și pe alte platforme.
Tehnologia folosită analizează și captează nuanțele unei voci, notează AFP. Creatorii cântă probabil ei înșiși versurile, înainte de a aplica o „clonă” a vocii dorite, la fel cum se aplică un filtru pe o fotografie.
Pentru Patricia Alessandrini, compozitoare și conferențiar la Stanford, numărul tot mai mare de piese generate de inteligența artificială reprezintă maturizarea unei tehnologii care a crescut exponential.
Pentru industria muzicală, implicațiile sunt enorme. Tehnologia care permite oamenilor să își transforme cu ușurință vocea în cea a cântărețului preferat nu va mai exista probabil pentru foarte mult timp.Dacă artiștii „vor fi plătiți pentru o licență pentru vocea lor, atunci toată lumea va fi fericită”, precizează Onotera. „Dar ce se întâmplă cu cei care au murit de mult?”.
Problema drepturilor de autor este esențială. În cazul piesei „Heart on a Sleeve”, grupul Universal a dispus retragerea piesei de pe platformele de streaming – deși acest lucru nu a împiedicat-o să reapară online ici și colo.
Potrivit lui Marc Ostrow, un avocat specializat în aceste probleme, muzica generată de inteligența artificială este o „zonă gri”. „Cred că standardele vor fi stabilite de industrie în mod deliberat, sau va ajunge în instanță”, susține el.
Drepturile pot fi revendicate atât de artiști, cât și de casele de discuri. Însă creatorii de conținut care utilizează inteligența artificială se pot baza pe conceptul juridic de „utilizare corectă”, un fel de clauză de excepție.
Curtea Supremă a SUA a adoptat luna trecută o opinie opusă, hotărând că un fotograf al cărui instantaneu cu muzicianului Prince a fost folosit de pictorul Andy Warhol ar fi trebuit să primească drepturi de autor.
Se pune întrebarea dacă adaptarea unor piese de către fani cu ajutorul IA este văzută mai degrabă ca o sursă de bani decât un omagiu adus trupei preferate.
Milli Vanilli: scandalul care l-a împins la sinucidere pe unul …
okmagazine.ro
https://okmagazine.ro › Vedete › News
26 mar. 2019 — Când au apărut în 1988, cei doi mulatri mutanti de la Milli Vanilli au fost nişte revelaţii în lumea muzicii: cu trupuri de pume,
ok,
faceau play-back:
sa-l auzi pe elton!!!!!!!!
https://www.youtube.com/watch?v=Y9ppiS3Z4KU
-incepea „epoca spatiala”,cu astronauti:
d-aia l-au imbracat in piele,
costum de astronaut din piele
ca la grecii antici!
(i-au dat si pastile)
https://www.national.ro/wp-content/uploads/2023/06/beatles-1.jpg
what a mofo facker,
ala e cartareascu,
exponatul defect nr. 3