AcasăTEHNOLOGIEMineritul Bitcoin, curat murdar: poluează cât o țară europeană

Mineritul Bitcoin, curat murdar: poluează cât o țară europeană

În ciuda represiunii asupra Bitcoin în China, extragerea celei mai cunoscute criptomonede a devenit de fapt mult mai murdară și emite aproximativ aceeași cantitate de CO2 anual ca o țară de dimensiunea Greciei.

Ponderea surselor regenerabile de energie electrică care alimentează rețeaua Bitcoin poate să fi scăzut de la o medie de 41,6% în 2020 la 25,1% în august 2021, iar  moneda digitală este responabilă pentru 65,4 megatone de CO2 anual, ceea ce este comparabil cu emisiile la nivel de țară din Grecia, arată studiul Revisiting Bitcoin’s Carbon Footprint.

În mai 2021, China ordonat o reprimare a minării și tranzacționării cripto, iar autoritățile de reglementare au interzis instituțiilor financiare să ofere servicii legate de criptomonede.

Drept urmare, mulți mineri au fugit în Kazahstan și Statele Unite,  unde companiile lor folosesc cărbune și gaz natural.

Unul dintre motivele scăderii surselor de energie regenerabilă care alimentează exploatarea Bitcoin este faptul că rețeaua nu mai are acces la hidroenergie din provinciile chineze Sichuan și Yunnan, a declarat Alex de Vries, unul dintre autorii studiului și cercetător la Școala de Afaceri și Economie de la Vrije Universiteit din Amsterdam.

Bitcoin folosește un sistem numit „dovada muncii”. Mecanismul este folosit pentru a confirma tranzacțiile și a adăuga noi blocuri în blockchain, dar necesită o rețea globală de computere care să ruleze în același timp când are loc o tranzacție.

Acesta este motivul pentru care utilizează atât de multă energie, deoarece este conceput pentru a încuraja efortul de calcul sporit.

Liderii mondiali și companiile au încercat să reglementeze daunele mediului cauzate de criptomonede.

Peste 200 de companii și persoane au lansat Crypto Climate Accord anul trecut, angajându-se să efectueze operațiuni net zero până în 2030, care ar implica în principal trecerea la surse de energie regenerabilă.

Cu toate acestea, găsirea unei soluții este dificilă, deoarece chiar și trecerea la energiile regenerabile sunt mai scumpe decât combustibilii fosili.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
499 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger