AcasăTEHNOLOGIEMetaverse: Big Tech, cu ochii pe noul internet

Metaverse: Big Tech, cu ochii pe noul internet

Facebook are multe probleme urgente, de la legislația antitrust până la acuzațiile privind dezinformarea, dar când Mark Zuckerberg s-a alăturat unei  conferințe recente cu analiștii pentru a discuta despre ultimele sale rezultate trimestriale, o mare parte din accent s-a concentrat pe ceva îndepărtat de aceste probleme: conceptul Metaverse – și a menționat cuvântul de aproape douăsprezece ori.

Metaverse  se vrea un spațiu virtual foarte bine definit, care combină realitatea online cu experiențele de viață reală. Conceptul a fost inventat de autorul SF Neal Stephenson, în 1992, în romanul Snow Crash.

Ideea este de a crea un spațiu similar internetului, dar pe care utilizatorii (prin avatare digitale) să poată interacționa unii cu alții în timp real.

Zuckerberg și-a exprimat în ultimele săptămâni viziunea de a transforma Facebook  într-o „companie metavers”, susținând că a început să se gândească la concept încă din studenție. Vede această tehnologie ca “succesoare a internetului mobil”, notează CNN.

CEO-ul Microsoft, Satya Nadella, a declarat că se lucrează la „metaversul întreprinderilor”. Proiecte similare se desfășoară  la Epic Games, cu o rundă de finanțare de un miliard de dolari, și la Nvidia, producătorul de grafică a cipurilor.

Oricare ar fi motivațiile, rămân mari necunoscute: modul în care Big Tech poate rezolva problemele de siguranță și confidențialitate în Metaverse sau dacă oamenii doresc cu adevărat să trăiască o mare parte din viața lor într-o simulare imersivă virtuală.

“Cea mai mare preocupare a mea cu privire la metaverse este: suntem gata?” a declarat Avi Bar-Zeev, fondatorul consultanței RealityPrime și fost angajat la Apple, Amazon și Microsoft.

Susținătorii Metaverse spun că în cele din urmă ar putea exista un potențial imens de afaceri – o platformă cu totul nouă pe care să vândă bunuri și servicii digitale. De asemenea, ar putea avea beneficii pentru modul în care oamenii interacționează folosind tehnologia.

În povestea din Snow Crash, Metaverse este o platformă pentru crearea virtuală, dar este, de asemenea, plină de probleme, inclusiv dependența de tehnologie, discriminarea, hărțuirea și violența, care se revarsă ocazional în lumea reală.

Departe de potențialul optimist pe care Zuckerberg și alții l-au prezentat. Dar  există un semn că Metaverse este încă departe: nimeni nu poate fi de acord cu privire la o definiție clară a ceea ce este sau ar putea fi.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
326 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger