AcasăTEHNOLOGIEMeta nu va mai oferi gratuit inteligență artificială?

Meta nu va mai oferi gratuit inteligență artificială?

Mark Zuckerberg ar putea să anunțe anul viitor că cele mai noi modele de inteligență artificială ale Meta sunt prea puternice pentru a fi oferite gratuit.

Lui Mark Zuckerberg îi place să obțină profit, dar este dispus să joace pe termen lung. A fost nevoie de un deceniu și 19 miliarde de dolari cheltuiți pe WhatsApp până când a introdus reclame pe aplicația de mesagerie.

Acum, pe măsură ce investește 65 de miliarde de dolari în infrastructura de inteligență artificială și declanșează un război al talentelor pentru a angaja cele mai strălucite minți din domeniu, așteptați-vă să monetizeze și acest efort, îndepărtându-se de proiectul IA gratuit, relatează Bloomberg.

Llama este modelul de inteligență artificială emblematic al Meta Platforms, creat pentru a ajunge din urmă ChatGPT. Spre deosebire de cele dezvoltate de Google și OpenAI, Llama este promovat ca fiind „open source”, ceea ce înseamnă că planurile sale sunt disponibile pe internet pentru oricine — inclusiv pentru concurenți.

Zuckerberg, care și-a construit imperiul pe colectarea datelor utilizatorilor pentru a le vinde agenților de publicitate, a spus că ”toată lumea” trebuie să beneficiaze de inteligența artificială. Greu de crezut.

Ce pare mai plauzibil este că Llama a fost o rampă de lansare pentru ceva cu un scop comercial și acum și-a îndeplinit misiunea. Publicarea open source a modelului a oferit Meta o forță de muncă gratuită pentru cercetare, întrucât mii de dezvoltatori au aderat la idealul democratizării inteligenței artificiale pentru toți și au contribuit la îmbunătățirea Llama fără a fi plătiți.

De asemenea, a transformat Meta într-un magnet pentru cercetători talentați care, altfel, ar fi ales să meargă la concurență — cercetători care vor să-și vadă contribuțiile ajungând rapid la milioane de utilizatori, nu ascunse în spatele produselor Meta.

În plus, Meta și-a lustruit reputația de „forță a binelui” în cursa pentru IA, chiar dacă termenii de utilizare ai Llama au fost restrictivi și nu s-au încadrat în definiția tehnică a open source-ului.

Nu există un răspuns clar la întrebarea dacă inteligența artificială open-source este bună sau rea pentru societate. Desigur, se adresează unei concentrări din ce în ce mai mari a puterii în rândul companiilor din Silicon Valley.

Dar pe măsură ce modelele gratuite devin din ce în ce mai capabile, distribuirea liberă crește riscurile de utilizare abuzivă. De exemplu, experții militari chinezi au folosit Llama pentru a-și construi propriul instrument de inteligență numit ChatBIT, folosindu-l pentru a aduna date și a lua decizii operaționale. Alții au creat un model „BadLlama” fără caracteristici de siguranță.

Prin urmare, Zuckerberg ar putea să anunțe anul viitor că cele mai noi modele de inteligență artificială ale Meta sunt prea puternice pentru a fi oferite gratuit.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
34 afisari

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
*** National nu isi asuma continutul comentariilor si isi rezerva dreptul de a NU le publica sau de a le modera. Va rugam sa va exprimati opiniile folosind un limbaj respectuos si civilizat. ***
Introduceți aici numele dvs.

Zenville

Ultimele știri

proger