AcasăTEHNOLOGIEMesajul codat ascuns de NASA în parașuta roverului Perseverance. Ce vrea să...

Mesajul codat ascuns de NASA în parașuta roverului Perseverance. Ce vrea să transmită (VIDEO)

NASAMesajul codat ascuns de NASA în parașuta roverului Perseverance. Ce vrea să transmită (VIDEO)

Ultimul robot NASA Mars Perseverance a coborât pe suprafața marțiană săptămâna trecută și a transmis deja primul video de pe planeta roșie.

Unii observatori au reușit să observe, dincolo de peisajul spectaculos cu nuanțe roșii de pe Marte, ceva cu totul neașteptat: un mesaj ascuns în modelul roșu și alb al parașutei robotului.

Deși dintr-o privire ar putea să nu pară nimic semnificativ, modelul arată 3 cuvinte în cod binar, secțiunile roșii fiind 1, secțiunile albe fiind 0 și fiecare dintre cele trei rânduri reprezentând un cuvânt diferit.

Mai mulți utilizatori de pe Reddit au ajuns la concluzia că inginerii NASA au ascuns pe parașuta roverului mesajul „Dare mighty things” (Îndrăznește lucruri mari). Acesta este de altfel deviza Jet Propulsion Laboratory din cadrul NASA.

Mesajul, descifrat în 6 ore

Inginerii de la NASA au confirmat descoperirea făcută de aceștia, potrivit The Guardian.

Mesajul a fost scris astfel: fiecare rând concentric din modelul parașutei reprezintă un cuvânt din limba engleză a motto-ului. Fiecare „0” și „1” este așezat în grupe de câte zece caractere, se adaugă cifra 64 și rezultă codul ASCII care reprezintă o literă.

Adam Steltzner, inginerul șef al întregului proiect Perseverance, a confirmat pe Twitter ce înseamnă mesajul: „Se pare că internetul a descifrat mesajul codat în 6 ore. Internet, e ceva ce nu poți face?”

Mai mult, modelul de la marginea parașutei ar reprezenta coordonatele 34°11’58” N 118°10’31” W, geolocația laboratorului în care a fost construit mare parte din roverul Perseverance.

author avatar
Andreea Vlad
329 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger