AcasăTEHNOLOGIEMai bine cumpără NASA cu totul. De ce le oferă Jeff Bezos...

Mai bine cumpără NASA cu totul. De ce le oferă Jeff Bezos 2 miliarde de dolari celor de la agenţia spaţială (VIDEO)

Jeff BezosJeff Bezos

Jeff Bezos ţinteşte alte limite. Consideră că a făcut tot ce se putea pe Pământ, astfel că se concentrează asupra spaţiului.

Mai nou, miliardarul american s-a oferit să achite până la două miliarde de dolari din costurile NASA, dacă agenția spațială americană îi va atribui companiei sale, Blue Origin, un contract ce prevede dezvoltarea unui vehicul spațial pentru asolizarea unui echipaj de astronauți pe Lună.

Elon Musk are deja contract cu NASA

NASA a atribuit în luna aprilie un contract de 2,9 miliarde de dolari companiei SpaceX, deținută de rivalul lui Bezos, magnatul Elon Musk, pentru a construi un vehicul care să transporte astronauți pe suprafața Lunii cel mai devreme în 2024, respingând oferta făcută de Blue Origin.

Pentru oferta respectivă, compania lui Jeff Bezos a încheiat un parteneriat cu alți giganți ai aeronauticii, Lockheed Martin Corp, Northrop Grumman Corp şi Draper. NASA invocase la acel moment lipsa de fonduri și succesul dovedit al misiunilor orbitale efectuate de SpaceX.

Jeff Bezos, scrisoare către NASA

Într-o scrisoare către administratorul NASA, Bill Nelson, Jeff Bezos a precizat că Blue Origin va renunța la plățile în anul fiscal curent guvernamental și în următorii doi.

Această ofertă nu este o amânare, ci este o renunţare directă şi permanentă la aceste plăţi. Această ofertă acordă timp pentru ca acţiunile de creditare guvernamentală să ajungă din urmă”, a spus Bezos.

Înainte să aleagă SpaceX, NASA a lansat o cerere de oferte pentru un vehicul spaţial care să transporte astronauţi pe suprafaţa Lunii în cadrul programului său Artemis, ce vizează revenirea oamenilor pe satelitul natural al Terrei pentru prima dată după anul 1972. Modulul de asolizare dezvoltat de Blue Origin se numeşte „Blue Moon”.

author avatar
Andrei Ștefan