AcasăTEHNOLOGIELobby-ul criptomiliardarului care vrea să schimbe codul celei mai cunoscute monede digitale

Lobby-ul criptomiliardarului care vrea să schimbe codul celei mai cunoscute monede digitale

Bitcoin este pe cale să se confrunte cu un nou atac plănuit de un afacerist care s-a îmbogățit din criptomonede.

Greenpeace și alte grupuri de activiști pentru climă au fost cooptate de criptomiliardarul Chris Larsen în campania “Schimbați codul, nu clima”, menită să preseze comunitatea Bitcoin să modifice modul în care comandă tranzacții mari consumatoare de energie.

Campania va cumpăra reclame în publicațiile de top în luna următoare, potrivit Bloomberg.  Greenpeace, Environmental Working Group și unele grupuri de activiști care luptă cu minerii Bitcoin își mobilizează, de asemenea, milioanele de membri pentru această acțiune.

Michel Brune, responsabilul de campanie, spune că va primi ajutor de la “instituții și companii importante”, inclusiv Goldman Sachs, BlackRock, PayPal, Venmo și Fidelity.

Principalul rival al Bitcoin, Ethereum, se pregătește pentru o revizuire majoră a software-ului care îl va face mai ecologic. La fel ca Bitcoin, în prezent folosește “ferme” de servere gigantice pentru a comanda tranzacții printr-un proces numit Proof of Work(PoW) –Dovada Muncii.

Dar în câteva luni Ethereum ar putea trece la o metodă diferită, Proof of Stake(PoS) – Dovada de Miză, un mecanism de consens în care validatorii criptomonedelor împărtășesc sarcina de a valida tranzacțiile – despre care unii estimează că  va reduce consumul de energie.

Mișcare cu zero șanse

Totuși, campania inițiată de Larsen – mare filantrop, a investit 90 de milioane de dolari în programe climatice – ar putea ascunde alte intenții. Are o avere netă de 3,4 miliarde de dolari, conform listei Forbes.

Este președinte executiv și co-fondator al Ripple, companie de tranzacții financiare cu monedă fiat, criptomonedă și mărfuri. Registrul folosește și propria moneda digitală XRP.

În decembrie 2020, Ripple, Larsen și un  director executiv au fost dați în judecată de Comisia pentru Valori Mobiliare și Schimb(SEC) din SUA pentru vânzarea de criptomonede XRP în valoare de 1,3 miliarde de dolari printr-o ofertă neînregistrată.

Cazul este de așteptat să se încheie anul acesta.  Chris Larsen susține că nu lansează această campanie pentru a doborî o criptomonedă rivală –  adică Bitcoin.

Analiștii consideră că demersul lui Larsen ține mai degrabă de propriile interese, deoarece  minerii de Bitcoin, care au câștigat peste 15 miliarde de dolari anul trecut, conform datelor de la The Block Research, ar trebui să primească stimulente pentru a renunța la protocolul PoW.

Trecerea la Proof of Stake este complexă din punct de vedere tehnologic. Specialiștii Ethereum au muncit ani în șir pentru a dezvolta și testa codul necesar pentru schimbare.

“Șansa ca Bitcoin să treacă vreodată la PoS este exact 0%. Nu există nicio dorință a minerilor de a distruge securitatea protocolului PoW făcând mișcarea lui Larsen”, a spus Chris Bendiksen, cercetător la CoinShares și unul dintre cei mai importanți experți din lume în minerit Bitcoin.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
327 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger