AcasăTEHNOLOGIEKlaus Iohannis a promulgat Legea 5G, care ar putea lăsa pe dinafară...

Klaus Iohannis a promulgat Legea 5G, care ar putea lăsa pe dinafară compania Huawei!

klaus iohannis legea 5G Klaus Iohannis a promulgat legea 5G, care ar putea lăsa pe dinafară compania Huawei!

Președintele Klaus Iohannis, a semnat vineri, 11 iunie, decretul pentru promulgarea Legii 5G, care ar putea scoate compania Huawei de pe piața românească de telecomunicații 5G.

Proiectul de lege a fost adoptat luni de Senatul României, cameră decizională, după ce, pe 15 aprilie, fusese aprobat în Guvern și trimis în procedură de urgență în forul legislativ, în ciuda unei campanii intense de lobby a companiei Huawei.

La ce se mai referă Legea 5G?

Scopul Legii 5G îl reprezintă adoptarea unor măsuri referitoare la autorizarea producătorilor de tehnologii, echipamente şi programe software utilizate în cadrul infrastructurilor informatice şi de comunicaţii de interes naţional, precum şi în reţelele de comunicaţii electronice prin intermediul cărora se asigură servicii de comunicaţii electronice de tip 5G – reţele 5G, în vederea prevenirii, contractării şi eliminării riscurilor, ameninţărilor şi vulnerabilităţilor la adresa securităţii naţionale şi apărării ţării.

Ce spune textul legii?

Avizul se va emite prin raportare la obligaţiile asumate de statul român în cadrul cooperării la nivelul organizaţiilor internaţionale din care România face parte, al Uniunii Europene şi parteneriatelor strategice bilaterale pentru evitarea unor riscuri care pot decurge din:

a) controlul unui guvern străin asupra producătorului în lipsa unui sistem juridic independent;

b) absenţa unei structuri transparente a acţionariatului producătorului;

c) lipsa unui istoric de conduită corporativă etică a producătorului;

d) funcţionarea producătorului într-un sistem juridic care nu impune practici corporative transparente”, se arată în legea adoptată de Parlament.

Fiecare producător de echipamente și programe software 5G va trebui să facă o solicitare pentru obținerea acestei autorizări, solicitare care va fi depusă la ministerul cu atribuții în domeniul Comunicațiilor.

Se vor da şi amenzi cuprinse între 1% și 5% din cifra de afaceri pentru utilizarea de către furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice a tehnologiilor, echipamentelor și programelor software în rețelele 5G puse la dispoziție de producători care nu au obținut autorizarea CSAT.

 

author avatar
Andrei Ștefan
230 afisari

4 COMENTARII

  1. belgia de ce nu a acceptat dl e pres 5g fara sa dea garantii asupra securitatii vietii oamenilor inainte de a fi folosita in alte scopuri ca in definitiv e o tehnologie militara ajunsa in mana unor privati?????????? aia sunt mai cum????

  2. Du-te frate la strans gunoaie,asta e meseria ta de baza,altceva nu stii sa faci.Scuze,mai ai una:hot de case!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger