AcasăTEHNOLOGIEJoe Biden pune hățuri inteligenței artificiale

Joe Biden pune hățuri inteligenței artificiale

Companiile ale căror modele de inteligență artificială ar putea amenința securitatea națională a Statelor Unite vor trebui să comunice modul în care asigură siguranța instrumentelor lor, conform unui ordin de amploare emis de Joe Biden, menit să limiteze riscurile pe care le prezintă noua tehnologie.

Ordinul, emis luni de președintele SUA, este cel mai amplu pas făcut până acum de către administrație în abordarea amenințărilor la adresa inteligenței artificiale, de la securitatea națională la concurență și confidențialitatea consumatorilor. Urmărește să mobilizeze agențiile din Washington, inclusiv departamentele de comerț, energie și securitate internă.

„Președintele Biden lansează cel mai puternic set de măsuri pe care l-a luat vreodată vreun guvern din lume în ceea ce privește siguranța, securitatea și încrederea în IA”, a declarat Bruce Reed, adjunctul șefului de cabinet al Casei Albe, citat de Financial Times. „Este următorul pas într-o strategie agresivă de a face totul pe toate fronturile pentru a valorifica beneficiile IA și a reduce riscurile”.

Demersul lui Biden  vine în contextul în care țările din întreaga lume se luptă cu modul în care să reglementeze companiile și modelele de inteligență artificială care nu sunt captate în mod natural de către organismele de supraveghere individuale.

Influentul Gary Gensler, președintele Comisiei pentru valori mobiliare și burse din SUA, a declarat recent că o criză financiară este „aproape inevitabilă” în decurs de un deceniu dacă autoritățile de reglementare nu reușesc să gestioneze riscurile legate de IA.

Săptămâna aceasta,  la summitul Bletchley Park din Marea Britanie,  lideri mondiali și directori de companii tehnologice vor discuta despre posibilele reguli de bază pentru dezvoltarea „inteligenței artificiale de frontieră”.

Și Uniunea Europeană a acționat rapid, elaborând măsuri stricte privind utilizarea tehnologiei într-o lege inovatoare care urmează să fie aprobată în totalitate până la sfârșitul anului. Însă SUA încă evaluează ce aspecte ale acesteia necesită o nouă reglementare și care fac obiectul legilor existente.

Întrebat dacă legea UE a influențat ordinul lui Biden, un oficial de rang înalt al administrației a declarat: „Nu cred că suntem într-o cursă. Nu cred că ne jucăm de-a recuperarea întârzierilor”. Statele Unite au luat legătura cu UE și cu o „gamă largă” de state membre ale blocului în ceea ce privește reglementarea IA.

Ordinul lui Biden escaladează politica americană în materie de inteligență artificială după ce 15 companii – printre care Amazon, Google, Meta, Microsoft și OpenAI – și-au luat angajamente voluntare la începutul acestui an pentru a gestiona riscurile tehnologiei.

Casa Albă se va folosi de Defense Production Act, o lege din timpul Războiului Rece folosită în perioada de vârf a pandemiei Covid-19, pentru a obliga întreprinderile care dezvoltă modele de inteligență artificială cu riscuri grave pentru securitatea națională, securitatea economică sau sănătatea publică să notifice guvernul atunci când antrenează aceste sisteme și să împărtășească rezultatele testelor de siguranță.

author avatar
Radu Jacotă
309 afisari

2 COMENTARII

 1. „Joe Biden pune hățuri inteligenței artificiale”
  Ha! Ha! Ha!
  Biden, săracu’ de el, nu ştie pe ce lume trăieşte.
  Într-o lume normală… nu ar fi fost lăsat sa conducă nici măcar o SRL.
  Dar în astă minunată lume, el conduce cel mai puternic stat din lume.
  Ha! Ha! Ha!

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri