AcasăTEHNOLOGIEJeff Bezos se pregătește să cucerească spațiul. Cum va arăta călătoria de...

Jeff Bezos se pregătește să cucerească spațiul. Cum va arăta călătoria de 11 minute – VIDEO

Jeff BezosJeff Bezos se pregătește să cucerească spațiul. Cum va arăta călătoria de 11 minute - VIDEO

Cursa miliardarilor de a atinge spațiul cosmic este tot mai mare. După ce Richard Branson, proprietarul faimoasei companii Virgin, a făcut primul zbor în spațiu la bordul vehiculului pe care-l dezvoltă de 17 ani, Jeff Bezos vrea să cucerească și el spațiul.

Fondatorul Amazon urmează să plece în spațiu marți, 20 iulie. Racheta New Shepard, care va duce în spațiu patru oameni până la altitudinea de peste 105 km, va fi lansată de la baza Blue Origin din Texas.

În funcție de condițiile meteo, lansarea rachetei se va face de la baza de lângă Van Horn, Texas, la 200 km de orașul El Paso, la ora 16.00, ora României. Va fi un zbor de 11 minute, viteza maximă atinsă va fi de 3.700 km/h, iar oamenii din capsulă ar trebui să se bucure de patru minute de imponderabilitate.

Primul zbor cu echipaj uman

Racheta va țâșni cu viteză, va atinge 3.700 km/h și își va epuiza aproape tot combustibilul. Capsula cu cei patru pasageri se va desprinde la altitudinea de 76 km, va mai urca peste 25 km și oamenii vor simți câteva minute de imponderabilitate (aproximativ 4 minute) și vor vedea curbura Pământului. Pasagerii se vor putea desface din centuri pentru câteva minute.

În capsulă ar fi loc de 6 persoane, dar vor fi doar patru în acest zbor: Jeff și fratele său, Mark Bezos, Wally Funk (o fostă aviatoare americană ce are acum 82 de ani) și un tânăr de 18 ani: Oliver Daemen care este fiul lui Joes Daemen, fondatorul olandez al unui fond de investiții. Joes Daemen i-a plătit biletul fiului, iar acesta înlocuiește în capsulă un om foarte bogat care plătise 28 milioane dolari, dar s-a retras, potrivit CNN.

Membrii echipajului de la stânga la dreapta Oliver Daemen 18 ani Wally Funk 82 de ani Jeff și Mark Bezos

Cum va arăta călătoria

Capsula a fost pentru prima oară testată în 2012. Motorul rachetei este de tip BE-3 și funcționează cu combustibil lichid. Față de Virgin Galactic care duce vehiculele până la aproximativ 88 km altitudine, Blue Origin poate ajunge la 105 – 110 km cu sistemul rachetă – capsulă New Shepard.

Capsula va cădea libera un timp și va coborî apoi cu puternicele parașute deschise, pentru a putea încetini la o viteză de sub 30 km/h înainte de impactul cu solul, potrivit space.com. Propulsoarele capsulei vor porni și ele pentru scurt timp, în ideea ca aterizarea să fie și mai lină (soft landing). Cei de la bord vor fi ajutați și de faptul că scaunele din capsulă au fost construite special pentru a absorbi șocul. Zborul capsulei va fi în formă de parabolă. Capsula are ferestre uriașe pentru ca cei patru oameni să poată admira priveliștea de la înălțime: curbura Pământului, linia subțire a atmosferei și adâncul întunecat al spațiului înconjurător.

Racheta, după ce rămâne pe cont propriu, se va folosi de computerul de bord și de instrucțiunile primite pentru a reveni la sol pe o platformă aflată la 3 km de punctul de lansare, printr-o aterizare verticală, ideea fiind ca racheta să mai fie folosită și la alte misiuni. Motorul rachetei se va reaprinde pentru ca ea să revină pe Terra.

author avatar
Andreea Vlad
109 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger