AcasăTEHNOLOGIEÎntre riscuri și profit – criptomonedele sunt aici pentru a rămâne

Între riscuri și profit – criptomonedele sunt aici pentru a rămâne

Nu există nicio îndoială că  monedele digitale precum Bitcoin, Ethereum și Dogecoin, alimentate de mania speculațiilor și de figuri cu vizibilitate publică, sunt o sursă de investiții de la zeci de milioane de utilizatori de internet din întreaga lume.

CEO-ul Tesla, Elon Musk, proprietarul Dallas Mavericks, Mark Cuban sau rapperul Snoop Dogg sunt printre cei mai cunoscuți promotori ai criptomonedelor.

Pe măsură ce lumea a făcut tranziția online, a crescut interesul pentru criptocurrency și au urmat prețurile: în ultimul an, Bitcoin, cel mai mare și cel mai de succes simbol, a crescut în valoare de la aproximativ 8000 USD pe monedă la peste 50.000 , o creștere de cel puțin șase sute la sută.

Moneda Dogecoin, fondată în 2013, a urcat vertiginos de la începutul pandemiei. Prețul a atins un maxim de 72 de cenți pe unitate în weekend; de atunci a scăzut la aproximativ 50 de cenți, semn al volatilității incredibile pe care o experimentează criptomonedele.

Cine le susține

Criptomonedele sunt active digitale concepute pentru a funcționa la fel ca și monedele din lumea reală; oamenii le pot folosi ca mijloc de schimb pentru a plăti bunuri și servicii.

Diferența dintre o criptomonedă – Bitcoin, de exemplu – și o monedă din lumea reală constă în lipsa unei bănci centrale care să gestioneze valoarea.

Deși există unele restricții practice asupra criptomonedelor – Bitcoin este plafonat la o aprovizionare totală de 21 de milioane, din care 18 milioane au fost exploatate până acum – nu există nimic care să susțină moneda; valoarea sa depinde în totalitate de cererea și oferta abstractă, ceea ce duce la fluctuații incontrolabile ale prețurilor.

Susținătorii criptomonedelor au susținut că funcționează mai degrabă ca un „depozit de valoare” decât ca un produs funcțional. În acest sens, Bitcoin îndeplinește aproape aceeași funcție pe care o are aurul de-a lungul istoriei umane.

Cu toate acestea, pe lângă faptul că este mult mai tangibil, aurul are de fapt unele utilizări reale.  Criptomonedele, pe de altă parte, sunt șiruri de numere fără utilizări practice; valoarea lor este până la urmă o convenție. O piață speculativă cu riscurile de rigoare.

Merită investițiile?

“Retrospectiv, este ușor să privim înapoi asupra tendințelor pieței și să identificăm momentele în care investițiile în criptomonede ar fi dus la randamente enorme”, notează Business Insider. De exemplu, la începutul lunii aprilie, un Dogecoin a costat șase cenți, un preț care a crescut de atunci de peste opt ori.

Cu toate acestea, dacă ați fi investit în Dogecoin la  74 de cenți (în urmă cu o săptămână) – investiția inițială ar fi pierdut acum o treime din valoarea sa. Volatilitatea criptomonedelor înseamnă că uneori afacerea este foarte profitabilă, dar poate fi la fel de dezastruoasă în momentul nepotrivit.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
164 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger