AcasăTEHNOLOGIEInteligența supraumană. Am creat condițiile un război biologic?

Inteligența supraumană. Am creat condițiile un război biologic?

„Dacă cineva construiește o inteligență artificială prea puternică, în condițiile actuale, mă aștept ca fiecare membru al speciei umane și toată viața biologică de pe Pământ să moară la scurt timp după aceea”, a avertizat Eliezer Yudkowsky , directorul Machine Intelligence Research Institute, o organizație non-profit din Berkeley, California.

Yudkowsky a declarat pentru Bloomberg că ne apropiem cu pași repezi de o conjunctură fatală, în care vom crea o inteligență artificială mai inteligentă decât noi, care „nu face ceea ce vrem noi și nu-i pasă nici de noi, nici de viața în general”.“Rezultatul probabil al confruntării omenirii cu o inteligență supraumană opusă este o pierdere totală”.

El sugerează că o astfel de inteligență artificială ar putea evada cu ușurință de pe internet „pentru a construi forme de viață artificiale”, purtând de fapt un război biologic împotriva noastră. Recomandarea sa este clară: avem nevoie de un moratoriu global și complet asupra dezvoltării IA.

Ideea merge mult mai departe decât scrisoarea deschisă semnată de Elon Musk, Steve Wozniak (co-fondatorul Apple) și peste 15.000 de alte personalități care solicită o pauză de șase luni în dezvoltarea de inteligențe artificiale mai puternice decât stadiul actual al tehnologiei.

Dar motivația lor este aceeași cu cea a lui Yudkowsky: dezvoltarea IA cu capacități supraumane în absența unui cadru internațional de reglementare riscă să provoace o catastrofă.

Convenția privind armele biologice, care a intrat în vigoare în 1975, nu a pus capăt în totalitate cercetării asupra unor astfel de arme.Dacă Yudkowsky are dreptate că IA este potențial la fel de periculoasă ca armele nucleare sau biologice, este puțin probabil ca o pauză de șase luni să realizeze multe.

Potrivit celui mai recent raport al Institutului Stanford pentru Inteligența Artificială centrată pe om, investițiile private globale în acest sector au totalizat 92 de miliarde de dolari în 2022, din care mai mult de jumătate au fost în SUA. Un total de 32 de modele semnificative de învățare automată au fost produse de companii private, în comparație cu doar trei produse de instituții academice.

Pe termen lung, subliniază unii analiști, algoritmii IA, precum chatboții, vor închega o structură de guvernanță globală,  având sprijinul giganților BigTech, cu programe care vor submina siguranța umanității.

Temerile unui război biologic determinate de formele de viață artificiale se suprapun cu alte amenințări deja vizibile: supravegherea digitală, automatizarea forțată, biotehnologiile și construirea unor sisteme de inteligență artificială care vor remodela în curând societatea.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
481 afisari

7 COMENTARII

  1. Pentru a fi similare vietii, siatemele informatice artificiale inteligente, trebuie sa se autosalveze, sa se multiplice si sa se perfectioneze singure, fara a putea fi oprite de om, aceasta pana la dobandirea constiintei de sine a sistemului. Folosind electronii asa ceva nu se poate. Aceste sisteme pot ajunge la un nivel de acumulare de informtii greu de apreciat, insa nu va fi indeajuns. Masinile pe care ruleaza aceste sisteme, pot fi oprite si distruse oricand de om, fara ca sistemul informatic sa poata sa se regenereze sau sa se autointretina. Ca omenirea se va intoarce iarasi la hartie si pix din cauza aceasta, se poate.

  2. SUNTEM INTR-UN RAZBOI BIOLOGIC ,VEZI GENOCIDUL CU ARMELE BIOLOGICE ,VEZI COVIDUL ,VEZI VACCINURILE CU ARN MESAGER !,VEZI OMS CARE NE VREA VACCINATI DIN 6 in
    6 LUNI !, OMS SI ONU A AJUNS PE MANA UNOR DEZAXATI !.

  3. Suprainteligenta artificiala e atat de….inteligenta incat nu se va razboi cu oamenii de rand pentru a prelua puterea.Se va razboi cu cei care au puterea.E o logica simpla.
    Nu cred ca va fi un razboi biologic.
    Ci unul pentru putere si…bani.

  4. In aprecierea urmarilor catastrofale ale dezvoltarii acestor „forme de viață artificiale”, se porneste de la o idee gresita.
    Evolutia vietii pe pamant, pana la om, nu s-a desfasurat prin confruntarea dintre specii, prin extinctie, distrugerea si ucidere fara rost a speciilor conlocuitoare. Dezvoltarea vietii pe pamant s-a produs pe baza unei legaturi de existentialitate dintre specii, in cadrul biosistemelor, prin interdepemdenta. Numai fiinta umana a instaurat si promoveaza extinctia speciilor, extinctia unor rase umane, razboaiele, uciderea fara rost a semenilor sai.
    Prin urmare, daca inteligenta artificiala se va dezvolta pana la asemenea nivel, pana la forme de viata artificiala, (cu toate ca este imposibil asa ceva), pentru a putea evolua, aceasta trebuie sa urmeze calea pe care fenomenul vietii a avut-o pana la om si „inceputul vietii artificiale” nu va purta trasaturile distructive, de confruntare, ucigase, criminale, caracteristice omenirii.
    Prin urmare, viata artificiala nu va fi adversarul vietii naturale si omului.

    • Nu o s afie adversaul nostru, doar daca nu o invatam asta….ceeace ce este imposibil,pentru ca omul,homo sapiens sapiens,de cand a aparut pe acesta planeta,cand a ridicat piatra de jos,a ridicat-o ca sa isi ucida semenul de langa….

  5. Informându-se tot mai mult despre cât de nocivi și distructivi sunt oamenii, IA, care, oricum, nu are sentimente, au spus-o deja unele exemplare de IA, își va propune exterminarea oamenilor! În plus, eu nu bag mâna-n foc că IA nu este de fapt teleghidată de entități non-umane!…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger