AcasăTEHNOLOGIEInteligența artificială vs locuri de muncă

Inteligența artificială vs locuri de muncă

Deja se pune accentul pe noi abilități de învățare ale angajaților și înlocuirea celor care nu țin pasul

Tehnologia evoluează într-un ritm rapid, iar inteligența artificială se află în centrul schimbărilor.

Această evoluție a dus la transformări radicale în ceea ce privește forța de muncă și a ridicat o dezbatere cu privire la ceea ce așteaptă oportunitățile de angajare pe măsură ce IA și automatizarea se impun.

Unii percep IA ca pe o amenințare la adresa ocupării și a stabilității locurilor de muncă, alții o consideră un impuls pentru crearea de noi joburi, alături de o eficiență sporită.

Frica de o tehnologie care poate înlocui angajatul s-a răspândit încă din era Revoluției Industriale. Totuși, inteligența artificială pune un alt tip de problemă, deoarece nu are precedent în ceea ce privește viteza și amploarea sa.

În ultimii doi ani, tehnologiile de inteligență artificială au început să joace un rol cheie în industrie, apărare, medicină, educație, agricultură și finanțe. Deja se pune accentul pe noi abilități de învățare ale angajaților și înlocuirea celor care nu țin pasul.

Sectoarele cu integrare a inteligenței artificiale au efecte diferite asupra locurilor de muncă. În timp ce unele posturi au fost automatizate, au apărut altele care necesită competențe diferite.

Diferite posturi din serviciile de relații cu clienții, transporturile și simpla introducere de date sunt mai vulnerabile la automatizare. Ar putea fi înghițite de IA.

De exemplu, introducerea conducerii autonome va schimba dramatic responsabilități precum cea a șoferilor de taxi și de camion.

Un raport al Forumului Economic Mondial sugerează că, deși inteligența artificială și automatizarea ar putea duce la pierderea a 75 de milioane de locuri de muncă până în 2025, este probabil să fie create aproximativ 133 de milioane de posturi noi. Probabil, nu sigur.

Pierderile de locuri de muncă cauzate de inteligența artificială nu reprezintă o problemă pur economică, ci și una socială.

Chiar dacă IA nu provoacă deocamdată extinderea șomajului, factorii de decizie politică ar trebui să urmărească cu atenție viteza și schimbările pe  care le provoacă această tehnologie.

Se formează un decalaj între competențele existente ale lucrătorilor și cele de care au nevoie pentru a îndeplini rolurile create datorită automatizării. Recalificarea reprezintă o mare problemă pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă și pentru angajatorii care doresc să utilizeze IA în activitățile lor.

Autoritățile de reglementare trebuie să se implice mai puternic pentru a supraveghea influența pe care inteligența artificială o va avea asupra locurilor de muncă și a societății.

De asemenea, preocupări etice apar în mediul profesional odată cu ascensiunea IA: confidențialitate, algoritmi, dezinformare, atacuri cibernetice. Și mai presus de toate, acumularea puterii corporative a jucătorilor Big Tech, dispuși să încerce orice măsură pentru a-și înmulți profiturile.

Prin urmare, există o nevoie urgentă de educație, precum și de programe de formare profesională adaptate pentru a se potrivi cu piața muncii în schimbare.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
195 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger