AcasăTEHNOLOGIEInteligența Artificială transformă pompierii în supereroi

Inteligența Artificială transformă pompierii în supereroi

Cercetătorii din Scoția au dezvoltat o cască high-tech: folosește inteligența artificială (AI) pentru a-i ajuta pe pompieri să găsească și să salveze mai repede victimele.

Echipa, de la recent inauguratul National Robotarium din Edinburgh, a proiectat dispozitivul folosind senzori, camere termice și tehnologie radar.

Echipamentul urmărește să îi ajute pe pompieri să se orienteze într-un mediu plin de fum, să cartografieze împrejurimile și, în cele din urmă, să salveze victimele mai rapid.

„Pompierii sunt niște eroi. Toată lumea știe asta. Dar ne dorim ca ei să aibă și această capacitate de supererou: să vadă prin fum, prin întuneric și să folosească rapid soluții eficiente pentru căutare și salvare datorită unității de senzori AI”, spune Chris Lu, expert în sisteme cibernetice la Școala de Informatică a Universității din Edinburgh.

Pentru a dezvolta această tehnologie, echipa de cercetare a colaborat cu Serviciul Scoțian de Pompieri și Salvare și a testat designul în centrul lor de antrenament.

“O imagine termică poate ajuta foarte mult  la localizarea unei victime”,  a declarat pentru Euronews comandantul Glen Macaffer. “Putem scana mult mai bine o încăpere cuprinsă de flăcări și fum – între cinci și zece secunde – față de câteva minute când nu aveam această tehnologie. Pentru noi, este o schimbare importantă”.

Casca inteligentă are  mai puțin de 1 kg, este fabricată din componente accesibile și se potrivește cu ușurință pe echipamentele standard ale pompierilor.

Cercetătorii se gândesc deja la următorul pas.

„Deocamdată, avem toate aceste dovezi de concept pregătite. Ceea ce urmează este să găsim colaboratorii potriviți din industrie care sunt dispuși să lucreze cu noi pentru ca această tehnologie să ajungă cu adevărat pe piață și să aducă beneficii pompierilor din întreaga lume”, a precizat Chris Lu.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
442 afisari
Zenville

Ultimele știri

Veşti proaste pentru bugetarii obişnuiţi să acord vouchere de vacanţă. De ce trebuie să se bucure cât mai mult de ele în 2024

Voucherele de vacanţă au produs discriminări în societate şi au generat pagubă în bugetul statului. De aceea, e posibil ca anul 2024 să fie...

Alimentul de bază care a atins un preţ exorbitant la raft, cel mai mare din ultimii 15 ani. De ce s-a ajuns în această...

Preţurile alimentelor cresc, la raft, aproape de la o zi la alta. Astfel, s-a ajuns în situaţia ca un produs de bază să ajungă...
proger