AcasăTEHNOLOGIEInteligența artificială și Noua Ordine Mondială

Inteligența artificială și Noua Ordine Mondială

 În ceea ce privește situația internațională, inteligența artificială are potențialul de a influența echilibrul de putere între țări în sfera economică și militară. De asemenea, poate schimba legile și etica.

Efectele noilor tehnologii vor schimba lumea

Provocările în materie de securitate și guvernanță pe care le ridică tehnologia IA sunt probleme care trebuie abordate de întreaga omenire.Cu toate acestea, trebuie spus că paradigma inteligenței artificiale nu provine de la răspândirea internetului și a cyberștiinței din ultimii ani, ci datează de foarte mult timp.

În 1950, matematicianul britanic Alan Turing a propus conceptul de inteligență artificială, notează Modern Diplomacy. În 1956, la Dartmouth, New Hampshire, SUA, a avut loc primul simpozion privind inteligența artificială, iar ulterior IA a fost recunoscută oficial ca știință de către comunitatea internațională de cercetători.

Astăzi, la aproape șaptezeci de ani de la primele abordări teoretice, inteligența artificială este utilizată pe scară largă într-un număr tot mai mare de domenii. În unele domenii specializate, IA se află aproape la același nivel sau chiar depășește performanța creierului uman.

Poate inteligența artificială să influențeze relațiile internaționale și, prin urmare, ordinea internațională? Până în prezent, răspunsul este da. De-a lungul istoriei, inovarea și răspândirea tehnologică au revoluționat de nenumărate ori soarta uneia sau mai multor țări, schimbând tiparele regionale și chiar situația globală.

În primul rând, o inteligență artificială în sens strict  poate simula comportamentul uman individual, cum ar fi recunoașterea, învățarea, raționamentul și judecata.

În al doilea rând, o inteligență artificială generativă cu conștiință autonomă și capacități independente de inovare asemănătoare creierului uman se poate stabili apoi deasupra omului însuși.

În al treilea rând, o super-inteligență artificială va avea capacități de calcul și de gândire care depășesc factorul uman în toate domeniile.

Astfel de predicții nu sunt un scenariu SF, ci arată așteptările și efectele noilor tehnologii asupra geopoliticii și închegarea unei noi ordini mondiale. Rămâne de văzut dacă factorii de decizie politică vor avea capacitatea de a le gestiona.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
564 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger