AcasăTEHNOLOGIEInteligența artificială și generația copy paste

Inteligența artificială și generația copy paste

Generația Z a devenit prea dependentă de instrumente de inteligență artificială pentru a genera scrisori de intenție și răspunsuri la cererile de angajare

Generația Z este nativă digitală și a adoptat rapid inteligența artificială, folosind-o pentru orice.  Dar a făcut greșeli pe parcurs.

Shoshana Davis, fondator al companiei de consultanță în carieră Fairy Job Mother, a declarat într-un interviu acordat CNBC Make It că această generație (definită în general ca fiind cea născută între 1996 și 2012) a devenit prea dependentă de instrumente de inteligență artificială pentru a genera scrisori de intenție și răspunsuri la cererile de angajare.

Dependenți de Chat GBT

Davis a explicat că „angajatorii primesc sute de scrisori de intenție exact la fel, cuvânt cu cuvânt” sau răspunsuri la întrebările din cererile de angajare care sunt aceleași, și suspectează că utilizarea ChatGPT este în joc.

De fapt, 45% dintre persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă au folosit inteligența artificială pentru a-și construi, actualiza sau îmbunătăți CV-ul, potrivit unui sondaj Canva publicat în ianuarie, realizat pe 5.000 de manageri de angajare și 5.000 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă din Marea Britanie, SUA, India, Germania, Spania, Franța, Mexic și Brazilia.

Un  sondaj Grammarly din februarie, realizat în rândul a 1.002 lucrători din domeniul cunoașterii și 253 de lideri de afaceri, arată că 61% din tinerii Generației Z au declarat că nu își pot imagina îndeplinirea sarcinilor de lucru fără a utiliza AI generativă – cel mai mult dintre toate generațiile.

Un al treilea sondaj Resume Genius în rândul a 625 de manageri de angajare a constatat că peste jumătate dintre aceștia nu apreciază CV-urile generate de AI.

Unul dintre motivele pentru care copierea răspunsurilor ChatGPT este o modalitate ineficientă de utilizare a inteligenței artificiale este faptul că chatbotul nu oferă întotdeauna informații fiabile.

„ChatGPT are  cunoștințe limitate despre lume și evenimentele de după 2021 și, de asemenea, poate produce ocazional instrucțiuni dăunătoare sau conținut tendențios”, se arăta pe site-ul Open AI. Compania susține că a rezolvat problema în septembrie 2023.

Davis spune că tinerii „trebuie să se educe” cu privire la modul în care să folosească ChatGPT în mod corespunzător și nu doar pentru a copia răspunsurile. „În opinia mea, puteți folosi ChatGPT în procesul de căutare a unui loc de muncă, dar ar trebui să fie folosit ca un instrument, nu ca un înlocuitor”.

Michelle Reisdorf, director la firma de recrutare Robert Half, a împărtășit anterior un punct de vedere similar:  “Inteligența artificială este utilă pentru corectarea și îmbunătățirea a ceea ce au scris candidații, dar nu este un magazin unic pentru a genera CV-ul perfect”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor