AcasăTEHNOLOGIEInteligența artificială, punct de cotitură pentru jocurile video

Inteligența artificială, punct de cotitură pentru jocurile video

Jocurile video  se află în zorii unei revoluții. Dezvoltarea inteligenței artificiale deschide noi căi în ceea ce privește crearea și imersiunea, dar prezintă, de asemenea, provocări serioase pentru viitorul locurilor de muncă și al proprietății intelectuale.

Roboți conversaționali „ultra-receptivi”, generare automată de imagini, cod sau chiar scenarii… Industria adoptă din ce în ce mai mult aceste sisteme care implementează rețele neuronale artificiale și permit capacitatea de învățare.

„Inteligența artificială este într-adevăr un punct de cotitură pentru industria jocurilor video”, a declarat pentru AFP Julien Millet, inginer IT și fondator al companiei United Bits Game. Gigantul american Nvidia a prezentat în luna mai un program pentru dezvoltatori(ACE), care permite „implementarea personajelor inteligente” în jocurile lor.

Gata cu interacțiunile care nu depășesc câteva linii de dialog automat: echipat cu un microfon, jucătorul poate discuta acum cu personajul jocului, datorită unui algoritm IA care funcționează pe același principiu ca GPT Chat. La fel ca Nvidia, multe companii din sector avansează în acest segment, făcând jocurile mai captivante.

„Aduce imprevizibilitate și, prin urmare, face jocul mai real”, spune Sarah Brin de la Kythera AI, o companie care oferă un serviciu de inteligență artificială pentru mișcările personajelor.La Gameston(Köln) târgul care reunește mii de reprezentanți ai companiilor din sector, a fost prezentat  jocul Club Koala, de la studioul din Singapore Kunlun Group, care promite jucătorului să interacționeze „cu personaje unice  alimentat de IA”.

„Inteligența artificială a devenit o parte integrantă a vieții de zi cu zi. Vedem potențialul său uriaș de a duce industria jocurilor la nivelul următor”, a precizat Fang Han, CEO al Play for Fun Studio, care deține Kunlun Group.

Utilizarea acestor tehnologii depășește simpla adaptare la jucător. Ea intră treptat în procesul de creare a jocului.”Folosim inteligența artificială pentru a genera linii narative pentru a îmbogăți povestea din joc sau pentru a produce coduri”, susține Linus Gärtig, de la compania berlineză Ivy Juice Game.IA permite, de asemenea, producătorilor „să-și înțeleagă mai bine viziunea”, datorită modelelor de generare a imaginilor,

Cu toate acestea, „artiștii conceptuali”, al căror rol era tocmai acela de a traduce directivele designerilor în imagini, se simt amenințați.În același timp, utilizarea unor astfel de tehnologii s-ar putea confrunta cu problema delicată a proprietății intelectuale. IA se antrenează pe imagini sau texte preexistente, uneori protejate. Pentru moment, legea aplicabilă imaginilor generate în acest mod nu este clară, dar ar putea urma calea unor reglementări.

În Statele Unite, artiștii au depus împreună o plângere împotriva Midjourney, Stable Diffusion și DreamUp, trei modele IA antrenate datorită miliardelor de imagini colectate pe internet.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
248 afisari

3 COMENTARII

  1. He, he, sa vedem cum or sa mai faca fata jucatorii umani atunci cand vor juca impotriva inteligentei artificiale. Din ce in ce mai mult omul este exclus atat din procesul de creatie cat si din cel de utilizare. De aia lupta artistii in justitie, pentru ca simt ca pierd meciul. De fapt, in multe din ocupatiile actuale IA poate inlocui oamenii cu succes. Aoleu, sa nu se ajunga pana la urma la concluzia ca oamenii sunt in plus.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger