AcasăTEHNOLOGIEInteligența artificială, mod de îmbogățire sau cale spre apocalipsă?

Inteligența artificială, mod de îmbogățire sau cale spre apocalipsă?

Tehnologia IA, între hype și previziuni sumbre

La șase luni de la nebunia debutului ChatGPT, publicul încă nu poate decide dacă inteligența artificială este următorul boom de tip dot-com sau o mașinărie apocaliptică.

Atât entuziasmul, cât și teama nu sunt corecte, subliniază analiștii companiei de consultanță Fisher Investments. Inteligența artificială oferă oportunități, dar nu putem vorbi nici de  zorii unei lumi noi, nici de moartea celei vechi.

Termenul de inteligență artificială evocă viziuni teribile de roboți științifico-fantastici,  asemănătoare filmelor Terminator – viziuni complet nefondate care alimentează în parte exuberanța și teroarea de astăzi.

Realitatea este mai banală: IA se referă pur și simplu la „învățarea automată” – algoritmi care generează texte, imagini, videoclipuri, coduri informatice sau alte rezultate pe baza oceanelor de date absorbite prin programarea anterioară.

ChatGPT – o aplicație printre multe altele – este o formă de „inteligență artificială generativă” numită model lingvistic mare, capabilă să producă text aproape uman prin intermediul unor simple indicații. Acesta pare inteligent răspunzând la întrebări și scriind text. Dar nu face decât să regurgiteze programarea.

Cu toate acestea, hype-ul și îngrijorările abundă. Printre temerile celor care se tem sunt „deepfakes” (imagini, înregistrări audio sau video editate de IA pentru a modifica cuvintele sau acțiunile înregistrate ale cuiva), fraudele telefonice cu ajutorul vocilor clonate de IA și preocupările legate de securitatea cibernetică.

Sumbru, un oficial din domeniul securității cibernetice a avertizat că inteligența artificială este un potențial „eveniment de extincție” pentru omenire. Dar adepții IA spun că aceasta va „salva lumea” – sugerând nu numai un viitor utopic, ci și câștiguri masive ale investitorilor timpurii. Ambele tabere exagerează.

O serie de titluri anunță o avalanșă de investiții în inteligența artificială, umflând “o bulă care va exploda în curând”. Dar efectele sociale ale IA – fie că este vorba de locuri de muncă, de confidențialitate, de securitate sau de cu totul altceva – sunt încă necunoscute.

S-ar putea întâmpla lucruri bune. Sau rele. Sau ambele! Indiferent de asta, lucrurile bune și rele din societate se desfășoară încet, pe parcursul a mai multor ani, în fundal pentru acțiuni și în moduri neprevăzute.

Start-up-urile tehnologice care urmăresc inteligența artificială au atras bani din capital de risc cu ani de zile înainte de ChatGPT.Marile companii de tehnologie au folosit diviziile profitabile pentru a subvenționa cercetarea și dezvoltarea IA. Acestea aveau un avantaj față de micile start-up-uri finanțate cu capital de risc, deoarece puterea de calcul necesară pentru a antrena aceste sisteme este uriașă… și extrem de costisitoare.

În general, nimeni nu poate identifica la sigur câștigătorii și perdanții inteligenței artificiale. Dacă scopul acestei tehnolgii este o creștere de calitate,  atunci e în regulă. Nu poate înlocui factorul uman – și nici nu are cum. Pe de altă parte, teoriile apocaliptice nu se pot numi tendințe de afaceri.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
345 afisari

5 COMENTARII

  1. Depinde de scriptul care il pui.
    N+1 de variante sa fentezi AI.
    Din cauza asta nu o sa devina destept precum un om.O sa – i zic roaga-te pentru mine sau o sa-i zic la robot omoara-l cu batatorul pe ala. O sa -i zic urmeaza inteligenta copilului aluia destept sau fa-mi o poza cu el si fa pedofilie sa ma satisfaca, ceea ce se intampla cu AI azi.
    Robotul o sa urmeze intocmai omul sau infractorul din noi precum un caine ce isi urmeaza stapanul.

  2. E cam mult paradigma-paraartistica- parodie cu poza dupa fresca lui Michelangelo in Capela Sixtina cu Dumnezeu ce da viata lui Adam.
    Acel deget arata insufletire de dupa creatie.
    Noi nu putem nici crea.

  3. Inteligenta Artificiala este un dictionar foarte sofisticat si atit. Homo Sapiens se uita noaptea pe cer si vede cerul intunecat si gindeste:”Universul nu poate fi si static, si nemarginit si fara de inceput in acelasi timp.” (Paradoxul lui Olber https://en.wikipedia.org/wiki/Olbers%27_paradox) sau… se uta la ipotenuza unui triunghi dreptunghic cu catete de lungime egala si gindeste:”lungimea acestei ipotenuze nu este comensurabila cu lungimile catetelor”. Fabulos!

    Insa e de la sine inteles ca si inteligenta unui ciine sau a unei pisici este peste asazisa „inteligenta” artificiala… Artificiala este dar nu este inteligenta.

  4. IA este folosita in tot felul de fabrici automatizate,si pentru diversi clienti inclusiv armata.Evident ca au fost filme gen „TERMINATOR” care au prezentat scenarii apocaliptice dar nu sunt chiar asa de probabile.Pentru armata robotii sunt foarte utlili dar nu inseamna ca vor conduce ei lumea.Dar exista tot felul de grupuri private care au putere mare…nimeni nu stie ce au de gand

  5. Inteligent o sa fie tot pana o sa fie prins cu prostia ca atunci cand jocul e inteligent si odata dai cu tastatura de compiuter pana ce si se face zob.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Se răzbună vremea. Atenţionare meteorologică pentru Bucureşti! Cod galben de ploi şi vijelii. Zonele vizate

Meteorologii au emis duminică, 12 mai, o atenționare Cod galben de ploi, vijelii și grindină. Specialiştii de la ANM susţin că atenționarea vizează mai...

Cum vrea PSD să adune voturi de la fanii lui Florin Piersic. Marcel Ciolacu şi Alexandru Rafila, în vizită, la spital!

PSD-iştii Marcel Ciolacu şi Alexandru Rafila au mers în vizită la Florin Piersic (88 ani), internat la Spitalul Foişor din București. Şi au avut...
proger