Inteligența artificială generativă, atunci când este combinată cu alte instrumente IA existente, are potențialul de a transforma modul în care lucrează companiile, dar vine cu riscuri.
Adoptarea pe scară mai largă poate accelera, de asemenea, inovarea tehnologică, inițial în beneficiul serviciilor și al industriilor creative. Și, în cele din urmă, se poate răspândi în majoritatea sectoarelor, potrivit unui raport Moody’s Investors Service.
Economiile care nu pot sau nu doresc să încurajeze adoptarea pe scară largă a aplicațiilor generative de inteligență artificială vor pierde din competitivitate, cu consecințe negative pentru creșterea pe termen lung. De exemplu, unele țări au interzis utilizarea ChatGPT din cauza preocupărilor legate de etică și de confidențialitate.
Cu toate acestea, utilizarea pe scară largă a inteligenței artificiale generative poate duce la pierderea de locuri de muncă în economiile avansate și emergente. Prin urmare, guvernele se vor confrunta cu provocarea de a pune în balanță beneficiile adoptării pe scară largă și presiunile sociale probabile.
„Economiile cu sectoare mari de servicii și costuri ridicate ale forței de muncă vor fi cele mai vulnerabile. Pot apărea tensiuni politice, creând dileme pentru guverne în abordarea politicii privind IA. Problemele etice și de securitate, inclusiv utilizarea abuzivă a tehnologiei, reprezintă riscuri suplimentare, se arată în raport.
Impactul inteligenței artificiale ar putea dura ceva timp pentru a deveni tangibil, iar îmbunătățirile vor avea nevoie de timp pentru a se reflecta în creșterea economică.
Acest lucru se datorează faptului că orice creștere a productivității „va implica schimbări materiale în procesele interne de afaceri ale companiilor și în modul în care sunt produse serviciile și bunurile”. De asemenea, va depinde de viteza cu care IA se va răspândi în țări întregi și în sectoare de activitate.
În prezent, dezvoltarea tehnologiei este concentrată într-o mână de companii mari cu sediul în SUA, cea mai mare economie a lumii. ChatGPT de la OpenAI, susținut de Microsoft, și Bard de la Google sunt doi dintre liderii din acest domeniu.
Un alt studiu realizat de compania de consultanță McKinsey arată că inteligența artificială generativă ar putea adăuga anual aproape 4.400 de miliarde de dolari la economia globală și va transforma productivitatea în toate sectoarele dacă se va continua să se investească în această tehnologie.
În cazul în care tehnologia nu este accesibilă pe scară largă sau cu ușurință, este prea scumpă pentru a fi adoptată sau dacă accesul este restricționat din cauza intereselor corporative, naționale și geopolitice, beneficiile macroeconomice pot fi mai puține.
Pe termen scurt, investițiile în inteligența artificială ar putea crește rapid în următorii doi ani, apropiindu-se de 100 de miliarde de dolari în SUA și de 200 de miliarde de dolari la nivel global până în 2025.
Dar toate aceste progrese nu pot fi realizate decât cu reglementări eficiente pentru a contracara provocările sociale și politice. Pentru a maximiza beneficiile și a minimiza utilizarea abuzivă, este esențial să se abordeze problemele legate de IA generativă legate de etică, transparență, confidențialitate și securitate.