AcasăTEHNOLOGIEInteligența artificială, capitalism de supraveghere

Inteligența artificială, capitalism de supraveghere

Inteligența artificială a fost în centrul preocupărilor la nivel mondial în ultimele zile, cu un summit important în Marea Britanie și un nou ordin executiv privind reglementarea venit de la Casa Albă.

O mare parte din discuții s-au axat pe modul în care companiile și autoritățile ar putea preveni dezastrele declanșate de inteligența artificială, de la un război nuclear la o pandemie.

Dar există o problemă reală care primește mult mai puțină atenție: cine se asigură că IA nu va funcționa ca o rețea de supraveghere, mai ales în economie?

Deja se estimează că inteligența artificială va provoca perturbări pe piața muncii, cu angajați înlocuiți de algoritmi. Se poate și mai rău: datele economice pot fi controlate de o mână de actori Big Tech și manipulate după bunul plac.

Există numeroase acțiuni antitrust în SUA și Europa, dar reglementarea inteligenței artificială este, practic, o necunoscută. Mecanismele prin care platformele măsoară și gestionează atenția utilizatorilor sunt prost înțelese.

Datele economice strategice pot să ajungă la companii și entități care amenință securitatea țărilor angrenate în sistemul comercial global.

Cât de mult trafic este trimis către site-uri externe?  Ce volum are comerțul într-o anumită industrie și ce procent din taxe merge către vânzătorii terți? Orice model de afaceri de supraveghere se va folosi de acești indicatori cheie.

Doar indicatorii financiari mai tradiționali sunt raportați în mod regulat și consecvent în documentele publice. Și au ca rezultat o confuzie, deoarece aceste rapoarte financiare sunt aproape complet deconectate de parametrii operaționali care sunt utilizați pentru a gestiona de fapt o mare parte din afaceri.

Problema în măsurarea daunelor este că foarte multe aspecte legate de modelele de afaceri digitale și de modul în care acestea funcționează sunt opace.

Inteligența artificială generativă depinde de atenția utilizatorilor și de autoritatea algoritmică. Și, după cum au arătat conversațiile de reglementare din ultimele zile, acestea sunt foarte puțin înțelese, atât singure, cât și în relație unele cu altele.

IA tinde să devină o putere monopolistă. Dar, la 30 de ani de la apariția internetului, platformele Big Tech se confruntă abia acum cu procese de monopol. Și luptele juridice nu vor duce la divulgarea strategiilor pentru capitalismul de supraveghere.

author avatar
Radu Jacotă
904 afisari

2 COMENTARII

  1. Aplicatiile ‘inteligentei artificiale’ sant in supraveghere si in controlul informatiilor inclusiv publicarea de stiri artificiale sau postarea de comentarii aiurea pentru discreditare

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri