AcasăTEHNOLOGIEInteligența artificială: atenție la “actorul rău”!

Inteligența artificială: atenție la “actorul rău”!

În timpul marelui eveniment de prezentare al Google pentru dezvoltatori – o îndelungată și strălucitoare demonstrație a noilor mușchi IA ai companiei – unul dintre vorbitorii principali s-a oprit asupra riscurilor reprezentate de „actorii răi”.

Expresia, în contextul unui eveniment de altfel conștient optimist, a venit cu un echilibru de amenințare reală și abstractă. A existat suficientă amenințare în utilizarea termenului „actor rău” pentru a reasigura publicul că experții de  la Google au luat în considerare în mod corespunzător pericolele pe care le presupune extinderea foarte rapidă a inteligenței artificiale dincolo de punctul de control realist.

Generalizarea inteligenței artificiale generative poate, într-adevăr, să pună în mâinile escrocilor, a comercianților de dezinformare și a altor actori răi arme  din ce în ce mai puternice.Google, subliniază Financial Times,  ar trebui să recunoască tensiunea care există acum la o companie de o asemenea importanță între ceea ce poate și ceea ce ar trebui să lanseze pe piață.

Dar tonul folosit a făcut să pară probabil, cel puțin pentru moment, că  va continua pe baza faptului că oamenilor obișnuiți li se poate încredința destul de mult din IA generativă. S-ar putea subestima, totuși, ticăloșia banală a actorului rău-voitor: cei care nu caută în mod activ potențialul întunecat al tehnologiei, dar care îl vor folosi cu siguranță dacă acesta se află acolo, gata să fie exploatat.

Faptul că Google, Microsoft și alți titani ai tehnologiei fac din IA un câmp de luptă pentru consumatori și întreprinderi înseamnă că, de fapt, concurența comercială a fost acum instruită și eliberată să facă ceea ce știe să facă cel mai bine: să o pună în mâinile lor,  în mod legal, cât mai repede.

Acest lucru înseamnă că instrumentele necesare pentru a fi un actor ocazional (dar și foarte eficient) rău-voitor vor fi din ce în ce mai disponibile.

De la lansarea ChatGPT, Google și rivalii nu prea au de ales decât să se implice în această confruntare tripartită, experimentală timpurie, între umanitate, inteligență artificială și companii de mii de miliarde de dolari.

Principiul călăuzitor al Google în această situație, a declarat directorul său executiv Sundar Pichai, va fi o poziție „îndrăzneață și responsabilă”. Dar pare a fi un loc de așteptare până când lumea își va da seama în mod corespunzător de câți actori răi sunt acolo.

author avatar
Radu Jacotă Redactor