AcasăTEHNOLOGIEÎnsetata inteligență artificială. Big Tech se confruntă cu problema apei

Însetata inteligență artificială. Big Tech se confruntă cu problema apei

ChatGPT înghite o jumătatate de litru de apă la fiecare 10 până la 50 de solicitări, în funcție de momentul și locul în care este implementat modelul de inteligență artificială

Goana globală pentru următorul val de inteligență artificială generativă sporește atenția publicului asupra unei probleme de mediu adesea ignorate, dar de o importanță critică: amprenta tot mai mare a Big Tech asupra apei.

Giganții din domeniul tehnologiei, printre care Microsoft și Google, au raportat recent o creștere substanțială a consumului lor de apă, iar experții  spun că unul dintre principalii vinovați este cursa pentru a profita de următorul val de inteligență artificială.

Shaolei Ren, cercetător la Universitatea din California, Riverside, a publicat un studiu care investighează resursele necesare pentru a rula modelele de inteligență artificială generativă, cum ar fi ChatGPT de la OpenAI.

ChatGPT înghite 500 de mililitri de apă la fiecare 10 până la 50 de solicitări, în funcție de momentul și locul în care este implementat modelul de inteligență artificială.

Sutele de milioane de utilizatori lunari care trimit cu toții întrebări pe popularul chatbot ilustrează rapid cât de „însetate” pot fi modelele IA.

Autorii studiului au avertizat că, în cazul în care amprenta tot mai mare de apă a modelelor de inteligență artificială nu este abordată în mod corespunzător, această problemă ar putea deveni un obstacol major în calea utilizării durabile și responsabile din punct de vedere social a inteligenței artificiale în viitor.

Centrele de date sunt esențiale pentru Big Tech – și este nevoie de multă apă pentru a menține serverele în funcțiune. Pentru Meta, aceste centre de date la scară de depozit generează nu numai cel mai mare procent din consumul său de apă, ci și partea leului din consumul de energie și emisiile de gaze cu efect de seră.

În iulie, protestatarii au ieșit pe străzile capitalei Uruguayului pentru a respinge planul Google de a construi un centru de date. Proiectul a căutat să folosească cantități mari de apă într-un moment în care țara din America de Sud suferea cea mai gravă secetă din ultimii 74 de ani.

Potrivit CNBC, consumul global de apă al Microsoft a crescut cu mai mult de o treime din 2021 până în 2022 urcând la aproape 1,7 miliarde de galoane.Asta înseamnă că utilizarea anuală a apei de către compania americană ar fi suficientă pentru a umple mai mult de 2.500 de piscine de dimensiuni olimpice.

Între timp, pentru Google, consumul total de apă la centrele sale de date și birouri a ajuns la 5,6 miliarde de galoane în 2022, o creștere de 21% față de anul precedent.

Este de remarcat faptul că cele mai recente cifre ale consumului de apă au fost dezvăluite înainte de lansarea propriilor concurenți ChatGPT. Puterea de calcul necesară pentru a rula Bing Chat și Google Bard de la Microsoft ar putea însemna niveluri semnificativ mai mari de utilizare a apei în următoarele luni.

„În cazul inteligenței artificiale, asistăm la problema clasică a tehnologiei, în sensul că, deși se înregistrează câștiguri în materie de eficiență, se produc efecte de ricoșeu prin utilizarea unei cantități mai mari de energie și de resurse”, a declarat Somya Joshi, șefa diviziei Agende globale și  climă de la Stockholm Environment Institute.

„Iar când vine vorba de apă, asistăm la o creștere exponențială a utilizării apei doar pentru a asigura răcirea unora dintre dispozitivele care sunt necesare, cum ar fi serverele de calcul  și modelele cu limbaje mari care utilizează cantități din ce în ce mai mari de date”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
510 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger