Constructorul auto chinez Geely, care mai deține Volvo, Zeekr și Smart, a decis să parieze pe inteligența artificială prin integrarea acesteia în vehiculele sale.
Cu ajutorul start-up-ului DeepSeek, un concurent chinez al Chat GPT, Geely a finalizat integrarea propriului model de inteligență artificială cu scopul de a accelera interacțiunea om-mașină și așa-numitul condus „inteligent”, relatează Automobile Magazine.
Deep Seek a ținut prima pagină a ziarelor cu lansarea R1, un model IA (dezvoltat la un cost mai mic decât omologii săi occidentali) conceput pentru raționament și interacțiune.
Spre deosebire de inteligența artificială convențională utilizată în industria auto, care se mulțumește să recunoască comenzile vocale de bază (cum este cazul integrării Chat GPT 3.5, de exemplu la DS Automobiles sau Skoda), R1 este capabil a priori să înțeleagă contextul, să anticipeze nevoile utilizatorului și să îmbunătățească procesul decizional al vehiculului.
Xingrui
Evident, aceste noi caracteristici trebuie încă testate, dar, pe hârtie, modelul încorporează capacități de procesare a limbajului natural și de învățare profundă, care îi permit să gestioneze conversații mai complexe cu șoferul.
Integrarea sa cu sistemele Geely înseamnă că viitoarele mașini ale producătorului vor putea oferi o experiență de conducere mai intuitivă și mai interactivă.
Rezultatul acestei integrări se numește Xingrui și este prezentat ca primul model la scară largă dezvoltat în întregime intern și conceput pentru a acoperi întreaga gamă de scenarii de utilizare, care se bazează pe trei domenii.
Procesarea limbajului: permite o interacțiune mai naturală între șofer și mașină, datorită înțelegerii comenzilor vocale și textuale.
Multimodalitatea: integrarea diferitelor surse de informații (voce, imagine, senzori) pentru îmbunătățirea percepției vehiculului.
Geamănul digital: o replică virtuală a vehiculului, utilizată pentru a analiza starea în timp real și pentru a anticipa eventualele probleme mecanice.
Dar asta nu este tot. Geely iese în evidență prin faptul că, folosind propriul său model de IA, intenționează să genereze un alt model – dedicat mai ales sarcinilor legate de condus – denumit FunctionCall AI – care ar fi mai rapid, mai puternic și mai puțin lacom în ceea ce privește resursele de calcul.
DeepSeek este rezultatul unui ecosistem de inteligență artificială în plină expansiune. China are un plan strategic de a domina această tehnologie până în 2030, iar companiile din sector beneficiază de subvenții, investiții publice și un cadru de reglementare relaxat pentru a-și accelera dezvoltarea.
Asta e victorie ??? Si, culmea, toate mizeriile astea au data scadenta 2030…..