AcasăTEHNOLOGIEÎn fața Rusiei și Chinei, Pentagonul lansează programul de drone LongShot

În fața Rusiei și Chinei, Pentagonul lansează programul de drone LongShot

Foto: Opex 360/Northrop-Grumman

Obiectivul este de a dezvolta o nouă dronă capabilă să extindă considerabil intervalele de angajare, să crească eficiența misiunii și să reducă riscul pentru avioanele cu echipaj.

Pentagonul lansează un program de drone înarmate cu noi rachete aer-aer. Anul trecut, DARPA, agenția de cercetare a Pentagonului, a solicitat o anvelopă de 22 de milioane de dolari, în cadrul bugetului pe 2021, pentru finanțarea programului LongShot.

Adică o dronă aeriană capabilă să transporte rachete aer-aer. Era vorba, atunci, de reluarea conceptului de „Flying Missile Rail” (FMR).

Care, dezvăluit în 2017, urmărea să dezvolte un aparat autopropulsat, echipat cu o pereche de rachete AIM-120 AMRAAM (Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile) având o rază de acțiune maximă de 120 km și putând zbura aproximativ 20 de minute cu viteza de Mach 0,9.

Aparartul urma să fie implementat de un avion de luptă „gazdă”.

Prin urmare, luna aceasta, DARPA a lansat formal lucrările preliminare de proiectare pentru faza I a programului LongShot, scrie Opex 360.

Prin atribuirea de contracte către trei producători: General Atomics, Northrop Grumman și Lockheed-Martin.

„Obiectivul este de a dezvolta o nouă dronă capabilă să extindă considerabil intervalele de angajare, să crească eficiența misiunii și să reducă riscul pentru avioanele cu echipaj”, a explicat agenția Pentagonului.

Angajarea în modul de luptă Beyond Visual Range

În prezent, rachetele aer-aer cu rază lungă de acțiune fac posibilă angajarea în așa-numita luptă BVR (Beyond Visual Range).

Dar, pentru asta, sunt necesari senzori puternici pentru a detecta adversarul înainte ca acesta să o facă la rândul lui.

Forțele aeriene chineze și ruse au o astfel de capacitate, cu rachetele lor PL-15 și Vympel R-37M (cod NATO: AA-13 Arrow), care au o rază de acțiune între 150 și 400 km.

Cu alte cuvinte, distanțe mai mari decât cele pe care le pot parcurge rachetele americane AIM-120 AMRAAM și europene METEOR.

Primul lovește, primul câștigă

Cu programul LongShot, situația ar fi profund schimbată (va „schimba paradigma operațiunilor de luptă aeriană”, asigură DARPA).

Astfel, de exemplu, un avion F-15 EX care ar transporta două drone LongShot le-ar putea lansa în direcția unei aeronave inamice pe care ar fi detectat-o ​​primul, rămânând în afara razelor de acțiune ale acesteia.

Și acest avion inamic ar avea de-a face nu numai cu un singur F-15EX, ci cu două drone, fiecare înarmată cu două rachete AIM-120.

În prezentarea acestui program, DARPA explică faptul că drona LongShot va trebui să poată „contracara mai multe amenințări aeriene în același timp”.

Și să permită „explorarea de noi concepte de angajamente”, subliniind că lansarea unei rachete aer-aer „cât mai aproape de adversar îi reduce timpul de reacție”, ceea ce evident crește șansele de a-l doborî.

„Vânătorul lui Putin”, mega-drona Ohotnik

Aceleași scopuri sunt urmărite și în Rusia. Dar cu o abordare diferită, în măsura în care nu este vorba de drone care pot fi transportate de avioane de luptă.

Astfel, în decembrie anul trecut, s-a raportat că drona de luptă (UCAV) S-70 „Ohotnik” („Vânătorul”) , dezvoltată de Sukhoi, efectuase zboruri de testare cu rachete inerte aer-aer.

Anterior, un oficial rus a explicat că, profitând de semnătura radar redusă, acest dispozitiv „va fi folosit pentru a intercepta avioanele inamice cu armele sale cu rază lungă de acțiune, adică va ataca țintele aeriene înainte ca acestea să se apropie de zona aeriană de apărat”.

 

author avatar
Andrei Coman