AcasăTEHNOLOGIEImplanturi cerebrale: cursa pentru cyborgi se accelerează

Implanturi cerebrale: cursa pentru cyborgi se accelerează

Visul de a comunica direct cu mașinile prin intermediul gândirii pare să fie acum la îndemâna oamenilor, chiar dacă punerea în practică este încă departe de fanteziile și promisiunile  science-fiction ale telepatiei.

În acest stadiu, mai multe laboratoare și companii au demonstrat că este posibil să se controleze programe de calculator prin gândire, cu ajutorul implanturilor cerebrale. Și viceversa: se poate stimula creierul și obține un răspuns fizic.

Cea mai recentă ispravă: în luna mai, la Lausanne, un olandez paraplegic a reușit să meargă și să își controleze pașii prin gândire, datorită electrozilor din creier și măduva spinării și tehnologiilor de inteligență artificială care pot decoda în timp real intențiile sale de mișcare.Tot în luna mai, oamenii de știință americani au dezvoltat un „decodor de limbaj”, care traduce gândurile unei persoane în formă scrisă, după ce au antrenat creierul timp de ore îndelungate într-un aparat RMN.

Deocamdată, cercetările privind interfețele creier-mașină (IMC) se concentrează asupra persoanelor cu paralizie. Iar dispozitivele sunt testate în principal în medii medicale, deși unele sunt acum folosite mai frecvent.

Potrivit AFP, start-up-ul american Synchron mizează pe o endoproteză vasculară introdusă în creier prin vena jugulară, folosind o procedură chirurgicală care a devenit obișnuită pentru operațiile pe cord – nu este nevoie să deschidă craniul.Synchron a primit aprobarea din partea autorităților sanitare din SUA (FDA) pentru studii clinice. O duzină de pacienți care suferă de boala Charcot (paralizie musculară progresivă) au primit un stent.

Cunoscută mai bine datorită co-fondatorului său Elon Musk, compania Neuralink vrea să facă pacienții paralizați să meargă din nou și chiar să vindece boli psihiatrice precum depresia. Și, eventual, să vândă implantul său celor care pur și simplu visează să fie cyborgi.

Musk a spus că augmentarea creierului în acest fel va face ca omenirea să nu fie depășită de inteligența artificială, „o amenințare existențială”. El a menționat, de asemenea, posibilitatea de a salva amintiri online și de a le descărca într-un alt corp sau într-un robot.Patronul Tesla nu exclude nici „telepatia consensuală” între oameni, pentru a comunica „gânduri reale” în stare brută, fără a folosi cuvinte.

Neuralink a primit undă verde de la FDA pentru a-și testa implanturile cerebrale pe oameni. Și tocmai a strâns investiții de 280 de milioane de dolari. Implantul său, de mărimea unei monede, este plasat în creier cu ajutorul unei intervenții chirurgicale efectuate de un robot. A fost testat, în special, pe maimuțe, care au învățat să joace jocul video Pong fără joystick sau tastatură.

545 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri

Iată românii care vor primi 2.100 lei în plus la pensie! Vezi dacă eşti pe lista Ministerului Muncii!

Românii mai au de aşteptat aproximativ 10 luni până să simtă în buzunar mult-anunţata creştere a pensiilor. Partea bună e că aşteptarea va merita...

România, deja cu un pas în Schengen! Austria şi-a dat acordul. Marcel Ciolacu: „Am spart gheața, merităm”

Veste bună pentru România. Suntem cu un pas mai aproape de Schengen. Cancelarul austriac Karl Nehammer și ministrul de Interne Gerhard Karner ar fi...