AcasăTEHNOLOGIEIA și noua ordine mondială: economie și hiper-război

IA și noua ordine mondială: economie și hiper-război

Ordinea internațională include două aspecte de bază:  structura  și echilibrul de putere al principalelor țări; regulile care trebuie urmate în gestionarea relațiilor dintre aceste țări.

Inteligența artificială va schimba economic și militar echilibrul de putere între țări

Inteligența artificială poate avea un impact asupra regulilor internaționale existente prin schimbarea echilibrului de putere și a relațiilor reciproce dintre actorii internaționali.

Într-un raport al Forumului de la Davos se arăta că,  până în 2030, contribuția IA la economia mondială va ajunge la 15,7 trilioane de dolari, iar și China și SUA vor deveni cei mai mari beneficiari, totalizând 10,7 trilioane de dolari.Un alt raport, Frontier Notes: Using Models to Analyse the Impact of Artificial Intelligence on the World Economy, estima că IA ar putea contribui cu 13 trilioane de dolari creșterea PIB-ului mondial până în 2030.

Țările dezvoltate cu poziții de lider în domeniul inteligenței artificiale pot atinge o creștere economică de 20 până la 25 % pe baza datelor actuale, în timp ce economiile emergente pot înregistra doar jumătate din această rată.Potrivit Modern Diplomacy, există trei tipuri de țări care au cele mai mari șanse de a beneficia de pe urma dezvoltării tehnologiei IA.

Primul tip este format din țări cu avantaje de primă mână în domeniul inteligenței artificiale – cum ar fi Statele Unite și China – și toate sunt favorizate. Al doilea tip este reprezentat de țările cu capital și tehnologie intensive – Japonia, Coreea de Sud, Singapore –  care dispun de investiții și de condiții tehnice pentru a dezvolta inteligența artificială. Al treilea tip include țările cu mai mulți oameni de știință, matematicieni, ingineri sau state care apreciază și apreciază formarea profesională legată de știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM).

Dincolo de aspectul economic, inteligența artificială va schimba din punct de vedere militar echilibrul de putere între țări. Conform așteptărilor actuale, odată ce războiul va intra în era IA, va fi o confruntare a roboților și a automatizărilor.

În condițiile unui război inteligent, contribuția tehnologică a unei părți prin intermediul IA va crea rapid un avantaj copleșitor pe câmpul de luptă, făcând astfel imposibilă definirea unui ciclu eficient de observare-judecare-decizie-acțiune de către partea mai slabă, rămânând mereu într-o poziție pasivă.

În lucrarea „Artificial Intelligence Changing the World”, Brookings Institution a prezentat conceptul de „hiper-război”, adică războiul este un proces de cursă contra cronometru și, de obicei, partea care are cel mai rapid proces de luare a deciziilor și de execuție va învinge. Viteza de decizie a sistemului de comandă și control asistat de inteligența artificială o va depăși cu mult pe cea a modului tradițional de război – combinată cu sistemul automat de armament care poate decide în mod autonom să lanseze arme letale – și va accelera foarte mult procesul de război, astfel încât o nouă expresie – „război de viteză extremă” – va fi și trebuie să fie inventată pentru a descrie acest mod de război.

Totodată, inteligența artificială va duce la schimbări revoluționare în ceea ce privește echipamentele militare. Lupta cu grupuri de arme automate letale fără pilot ar putea deveni protagonistul și principala metodă de luptă în războaiele viitoare.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
811 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger