AcasăTEHNOLOGIEGoogle a pierdut superstarurile inteligenței artificiale: gaură de 4 miliarde de dolari

Google a pierdut superstarurile inteligenței artificiale: gaură de 4 miliarde de dolari

Nu-i îndeajuns să ai experți, trebuie să-i și păstrezi

În 2017, cercetătorii de la sediul Alphabet din California, discutau la masa de prânz despre cum să facă computerele să genereze text mai eficient. În următoarele cinci luni, au făcut experimente și, fără să realizeze amploarea a ceea ce au descoperit, și-au consemnat concluziile într-o lucrare intitulată „Attention is All You Need”. Rezultatul a fost un salt înainte în domeniul inteligenței artificiale.

Autorii  lucrării au creat Transformer, un sistem care permite mașinilor să genereze texte, imagini, secvențe de ADN și multe alte tipuri de date asemănătoare cu cele umane, mai eficient ca niciodată.

Lucrarea lor avea să fie citată în cele din urmă de peste 80 000 de ori de alți cercetători, iar arhitectura de inteligență artificială pe care au conceput-o avea să stea la baza ChatGPT (T de la Transformer), a instrumentelor de generare de imagini precum Midjourney și multe altele.

Însă Google nu a folosit imediat noua tehnologie, notează presa americană. Sistemul a rămas într-o relativă hibernare timp de ani de zile, în timp ce compania se străduia, la scară mai largă, să transforme cercetările sale de ultimă oră în servicii utilizabile.

Între timp, OpenAI a exploatat propria invenție a Google pentru a lansa cea mai serioasă amenințare la adresa gigantului din domeniul căutărilor din ultimii ani. Cu toate talentele și inovațiile pe care Google le-a cultivat, firmele concurente au fost cele care au valorificat marea sa descoperire.

Nici cercetătorii lucrării din 2017 nu au văzut un viitor pe termen lung la Google. De fapt, toți au părăsit între timp compania. Ei au continuat să lanseze startup-uri, inclusiv Cohere, care produce software pentru întreprinderi.

Împreună, afacerile lor valorează acum aproximativ 4,1 miliarde de dolari, pe baza unor evaluări ale firmei de cercetare Pitchbook și ale site-ului de urmărire a prețurilor CoinMarketCap. Sunt regii IA în Silicon Valley: Ahish Vaswani, Noam Shazeer, Niki Parmar, Jakob Uszkoreit, Lion Jones, Aidan Gomez, Lukasz Kaizer și Ilia Polosukin.

Unde a greșit compania?O problemă evidentă este dimensiunea. Google are o armată de 7.133 de persoane care lucrează în domeniul inteligenței artificiale, dintr-o forță de muncă de aproximativ 140.000 de persoane. Dimensiunea uriașă a însemnat că oamenii de știință și inginerii trebuiau să treacă prin mai multe niveluri de conducere pentru a aproba ideile în momentul creării Transformer.

Dimpotrivă, OpenAI are aproximativ 150 de cercetători în domeniul IA din aproximativ 375 de angajați în 2023.

Într-un fel, Google a devenit victima inerției și întârzierilor în luarea unor decizii.  În prezent, unele dintre cele mai interesante progrese în materie de inteligență artificială provin de la startup-uri mici și agile.

author avatar
Radu Jacotă Redactor