AcasăTEHNOLOGIEGigantul cerului a zburat cu ulei folosit la prăjit. Un superjumbo Airbus...

Gigantul cerului a zburat cu ulei folosit la prăjit. Un superjumbo Airbus A380 a finalizat două zboruri

avionMoarte BIZARĂ a unei femei-manager din Turcia: a sărit de podul de îmbarcare în avion!

Un Airbus A380, unul dintre cele mai mari avioane din lume, a zburat folosind ulei de gătit. Devine astfel primul avion care efectuează un zbor complet fiind alimentat doar cu un astfel de combustibil.

Avionul de test a zburat timp de trei ore, plecând de la aeroportul Blagnac, din Toulouse, Franţa, pe 25 martie. Doar 4 zile mai târziu, pe 29 martie, Airbus A380 a mai făcut un test, de data asta zburând între Toulouse şi Nice. Uleiul de gătit şi alte grăsimi au fost combinate pentru crearea unui „combustibil sustenabil”, numit SAF.

Combustibilul a fost creat de Total Energies, o companie din Normandia. În martie 2021, Airbus a testat prima dată acest combustibil. Compania speră ca avioanele sale să fie certificate să zboare doar pe baza acestui combustibil până la finalul acestui deceniu. La momentul actual, Airbus-urile pot fi alimentate 50% cu SAF, 50% cu kerosen, scrie CNN.

Airbus vrea să elimine emisiile de carbon

„Creşterea cantităţii de SAF folosit rămâne un punct cheie pentru atingerea ambiţiilor de zero emisii de carbon până în 2050”, transmite Airbus.

Combustibilul a fost furnizat de TotalEnergies, o companie din Franța, iar acesta a fost făcut din esteri și acizi grași hidroprocesați (HEFA) și nu conține sulf.

Airbus a început astfel de teste încă de anul trecut. Compania speră să certifice SAF aeronavele sale până la sfârșitul deceniului. În prezent, aeronavele Airbus pot fi alimentate cu până la 50% combustibil sustenabil, amestecat cu kerosen tradițional.

Airbus plănuiește să elimine emisiile de carbon până în 2035.

author avatar
Andreea Vlad