AcasăTEHNOLOGIEGiganții Tech - lumea digitală în 2021

Giganții Tech – lumea digitală în 2021

În ciuda lansării unui vaccin împotriva coronavirusului, economia globală este lovită de recesiune, cu efecte care probabil vor persista ani de zile. Dar lumea tehnologiei a profitat – cu oameni obligați să lucreze de acasă, serviciile digitale oferite de Facebook sau Google au devenit utilități cvasi-publice, iar o conexiune rapidă în bandă largă a trecut de la un lux la o necesitate de bază. Populația s-a mutat pe Zoom și noile puteri ale giganților internetului nu vor dispărea odată ce Covid-19 va deveni o amintire îndepărtată. În mod ciudat, pe măsură ce Big Tech a crescut, scepticismul față de  această industrie și locul său global s-a multiplicat pe măsură.

Statele Unite au ajuns din urmă  Uniunea Europeană pe frontul antitrust, oficialii federali și de stat  depunând o litanie de procese împotriva presupusului comportament rău al Google și Facebook. Companiile neagă orice acțiune greșită. Falsurile online – de la teoria conspirației QAnon până la pandemie și alegerile prezidențiale din SUA – au fost răspândite  în ciuda faptului că giganții social media își supravegheau utilizatorii de parcă ar fi fost în “1984” a lui George Orwell. Europa, care încă stabilește tendințe în procesul de reglementare digitală în Occident, a publicat  o suită de propuneri menite să stimuleze concurența online și să reducă materialele digitale dăunătoare. Blocul a cochetat, de asemenea, cu protecționismul  și cu noi taxe care vizează Silicon Valley, escaladând relațiile comerciale globale deja tensionate.Politico a selectat câteva tendințe pe care ar trebui să le urmăriți în 2021.

Acapararea BigTech

Coronavirusul a lovit industrii și societăți, însă BigTech a consolidat un control mai mare asupra lumii digitale. Influența este în creștere pe fondul șomajului și închiderii afacerilor. Companii tradiționale își schimbă rapid abordarea și îmbrățișează sectorul  și ofertele online într-un mod  cumva nefiresc până la apariția crizei sanitare. Această revizie digitală nu va dispărea, chiar dacă înseamnă că astfel de servicii vor depinde de ecosistemele online Big Tech pentru supraviețuire. Cu puține șanse de a îmblânzi influența lor covârșitoare și implacabilă.

Dezinformarea atrăgătoare

Dezinformarea făcea deja parte din viața de zi cu zi a tuturor. Dar criza COVID-19 a amplificat această tendință și a făcut-o letală, cu galerii zgomotoase. Fake news nu mai sunt direcționate în primul rând către alegeri și alte evenimente de profil. În schimb, acestea pot avea un impact asupra vieții sau a morții, în special pe măsură ce țările încep să lanseze vaccinuri împotriva coronavirusului. Această lovitură de dezinformare a vaccinului va domina conversațiile online, amestecând teoriile conspirației anti-vaccin, retorica anti-guvernamentală și mișcări mai extreme și absurde decât QAnon și altele de teapa ei, într-un cocktail letal, iar  companiile de social media nu vor găsi mijloace de neutralizare. În 2020, șmecherii online s-au bazat pe știrile digitale partizane și pe factorii de influență din rețelele de socializare pentru a răspândi falsuri către publicul de masă. Dar pe măsură ce vaccinul Covid a trecut de la speranță la realitate, grupurile anti-vaccin au început să împingă povești aberante despre injecțiile care vor decima omenirea, bazate pe comentarii la persoana întâi și  celebrele “surse”, niciodată verificabile și credibile. Marea problemă este că dezinformarea s-a înrădăcinat în 2020 la un nivel incredibil și nu trebuie subestimată nici în acest an – teoriile conspirației COVID-19 continuă să circule rapid online.

Ce va face Biden?

Aceasta este întrebarea pe care o pun mulți din interiorul și din afara  SUA, în special oficialii de la Bruxelles dornici să creeze un pact transatlantic privind(și) regulile globale de securitate cibernetică și modul în care ar trebui controlat conținutul online. Până în prezent, echipa lui Joe Biden s-a declarat interesată de elaborarea politicilor digitale. Pe unele fronturi, cum ar fi procesele antitrust, oficialii federali au primit finanțare suplimentară și este probabil să continue acuzațiile împotriva presupuselor abuzuri ale Big Tech. Dar mai puțin în ceea ce privesc regulile de conținut online, legislația federală privind confidențialitatea și taxele digitale, pentru a numi câteva. Pentru administrația sa, noul președinte american a apelat la unii oficiali înalți cu înregistrări privind promovarea protecției datelor și a revizuirii conținutului digital. Dar un Congres polarizat și o recesiune alimentată de COVID-19 ar putea submina procesul de elaborare a regulilor digitale.

Luptele Big Tech

Firmele mari de tehnologie și-au dat mâna până acum în mare măsură pentru a oferi un zid împotriva celor care doresc ca Google, Apple, Facebook și Amazon  – “zeii inaccesibili” GAFA –  să fie investigați, impozitați și reglementați. Dar acea alianță s-a sfărâmat acum – sau așa pare.  Odată cu apariția durerilor de cap de reglementare în întreaga lume, tensiunile dintre giganți s-au revărsat sub masca lobby-ului dur, a proceselor de represalii și a războaielor de cuvinte care vor continua și în acest an. Apple duce o luptă vocală împotriva Facebook cu privire la utilizarea datelor oamenilor de către compania de socializare. Facebook, în schimb, îndeamnă în mod activ autoritățile din domeniul concurenței să ia urma producătorul de iPhone. În mod similar, Google se ascunde în spatele unei ineficiente colaborări UE-SUA în limitarea conținutului fals pe You Tube. Lobbyștii Big Tech au atacat recent Amazon pe tema neplății cotei echitabile din impozitele naționale. Acest duel va remodela alianțele în 2021, companiile schimbând fidelitățile în funcție de domeniul politic într-un joc nesfârșit de interese. Se vor pune în mișcare operațiuni de lobby bine finanțate, pe măsură ce GAFA luptă pentru influență și subminează concurenții, în încercarea de a menține autoritățile  departe de propriile lor profituri imense.Se pune întrebarea dacă va pătrunde controlul Silicon Valley asupra lumii online? Probabil ca nu. Dar îi va obliga pe factorii de decizie politică să reevalueze abordarea lor unică pentru Big Tech.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
356 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger