De la începutul războiului din Ucraina, ineficiența sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei a devenit din ce în ce mai clară. Același lucru este valabil și pentru sancțiunile SUA împotriva Chinei – în special interdicția administrației Biden privind cipurile de înaltă performanță și, mai recent, unitățile de procesare grafică (GPU).
Reacția la compania chineză de inteligență artificială Deep Seek și destabilizarea actiunilor tehnologice din SUA în ultimele zile demonstrează cum această strategie a avut efecte inverse. Cu cât sancțiunile sunt aplicate mai mult timp, cu atât este mai probabil ca țările să găsească modalități de a le eluda – sau, în cazul DeepSeek, pur și simplu să le depășească cu ușurință.
Cel puțin de la începutul mileniului, Beijingul se concentrează pe așa-numitele materii Stem (știință, tehnologie, inginerie și matematică), universitățile americane și britanice fiind deosebit de populare printre studenții chinezi, relatează UnHerd. China are propriul său sector universitar extrem de competitiv, care se concentrează în mare măsură pe aceste subiecte – studiile media par să prezinte un interes mai scăzut.
Occidentul păstrează câteva avantaje moștenite. Tehnologiile patentate există pentru a proteja. Dar, după cum a aflat acum industria auto, trecutul nu asigură viitorul.
Noua alianță strategică antioccidentală
De la diferitele restricții impuse de SUA asupra ASML, cea mai importantă companie de semiconductoare din Europa, China și-a îmbunătățit capacitatea de producție.
Sancțiunile nu numai că nu își îndeplinesc sarcina, ci sunt contraproductive în mod activ. DeepSeek, ca produs al unui regim de sancțiuni, a trebuit să își dezvolte propriul sistem – și să aleagă o cale mai eficientă și mai puțin costisitoare decât cea adoptată de SUA.
Efectele secundare ale sancțiunilor sunt îngrijorătoare. Au provocat schimbări economice în țările occidentale pentru care guvernele respective nu erau pregătite.
Sancțiunile împotriva Rusiei au fost un factor în dezindustrializarea Germaniei și, prin subminarea coaliției de guvernare a lui Olaf Scholz, în ascensiunea AfD.
Totuși, poate cel mai dezastruos efect geopolitic este acela că au atras China și Rusia într-o nouă alianță strategică antioccidentală. America și Europa trebuie acum să țină cont de o viitoare ordine multipolară, în care influența este răspândită mai uniform dincolo de vechile puteri. S-ar părea că jocul s-a terminat.