AcasăTEHNOLOGIEFrica de sancțiunile SUA: Nokia pune frână proiectului 5G

Frica de sancțiunile SUA: Nokia pune frână proiectului 5G

Producătorul finlandez de echipamente de telecomunicații Nokia și-a suspendat activitatea într-un grup cheie din industria 5G, Alianța O-RAN, din cauza temerilor că ar putea fi sancționat de SUA pentru colaborarea cu firme chineze de tehnologie  aflate pe lista neagră a Washingtonului.

Alianța O-RAN este principalul grup industrial care dezvoltă un nou concept în design 5G numit Open Radio Access Network (Open RAN), care ar permite companiilor mai mici să concureze pentru contracte de servicii specializate, software și kit pe piața 5G.

Operatorii de telecomunicații din Europa doresc rețele 5G „deschise” (Open RAN) care  ar aduce beneficii producătorilor de echipamente și software mai mici. Pe de altă parte, această standardizare amenință dominația pe piață a Ericsson, Nokia și Huawei.

Dar Alianța O-RAN include și trei firme chineze care  au fost vizate cu restricții americane pentru că reprezintă o amenințare la adresa securității naționale a SUA și au legături strânse cu armata chineză: Kindroid, Phytium și Inspur.

“În acest stadiu, întrerupem pur și simplu activitatea tehnică cu Alianța, deoarece unii participanți au fost adăugați pe lista entităților din SUA și este prudent pentru noi să acordăm Alianței timp pentru a analiza și a ajunge la o rezoluție „, a declarat un purtător de cuvânt al Nokia.

O problemă juridică similară a apărut în mai 2019, când SUA au dat extins restricțiile impuse firmelor care lucrează cu Huawei.

În prezent, Comisia Europeană întocmește un raport privind riscurile de securitate ale tehnologiei Open RAN.

Este similar cu o analiză lansată în 2019 pentru a examina securitatea furnizorilor chinezi Huawei și ZTE.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
355 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger