AcasăTEHNOLOGIEFacebook, anchetată în Europa. Compania lui Zuckerberg este investigată pentru practici anticoncurențiale

Facebook, anchetată în Europa. Compania lui Zuckerberg este investigată pentru practici anticoncurențiale

După ce grupul celor mai puternic industrializate țări din lume (G7) s-a grăbit să declare război multinaționalelor (scutirile de taxe și impozite vor fi anulate), un tsunami similar lovește și giganții din Big Tech. Azi, în vizorul Occidentului este Facebook. Compania miliardarului Mark Zuckerbergm a intrat sub lupa Uniunii Europene, care deschide o serie de investigații privind utilizarea datelor publicitare de către colosul social media. Același lucru îl face și Marea Britanie, a anunțat cabinetul premierului Boris Johnson.

În același timp, Facebook, Google, Apple și Amazon au anunțat că vor forma o alianță care să le apere interesele în fața ofensivei europenilor. Din câte se pare, ancheta din UE (declanșată de Comisia Europeană) și Marea Britanie vizează felul în care Facebook folosește datele obținute din „Marketplace” pentru a concura piața de publicitate; serviciul de „anunțuri publicitare” al FB permite utilizatorilor să cumpere și să vândă bunuri unul de la celălalt. Însă, există temeri că informațiile culese de la utilizatori și stocate pe serverele Facebook pot fi folosite și pentru alte servicii, cum ar fi Facebook Dating. De aceea, britanicii au extins ancheta lor până la un nivel nemaiîntâlnit.

Ca parte a eforturilor de a ține în frâu puterea giganților din Big Tech, UE vrea să ia și alte măsuri. Astfel, dincolo de investigațiile antitrust, Bruxellesul a propus să emită o nouă lege privind piețele digitale, în felul acesta urmărind să limiteze autoritatea firmelor online.

„Facebook colectează numeroase date despre activitățile utilizatorilor săi”, a reacționat vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Margrethe Vestager, într-o declarație pentru Politico. „Vom analiza în detaliu dacă aceste date oferă Facebook un avantaj competitiv nejustificat”. La rândul lui, șeful „Concurenței” din Marea Britanie, Andrea Coscelli, a punctatt: „Orice astfel de avantaj poate îngreuna succesul firmelor concurente, inclusiv întreprinderile noi și mai mici, și poate reduce alegerea clienților”.

Culmea e că, înainte ca Marea Britanie să părăsească UE, legea antitrust pe care o vântură acum Comisia Europeană i-a împiedicat pe oficialii britanici să investigheze fix același comportament pe care azi îl clamează Bruxellesul.

„Vom lucra îndeaproape cu Comisia Europeană, pe măsură ce investigăm fiecare aceste probleme”, a anunțat șeful CMA, Coscelli. La rândul lor, „europenii” susțin că și ei vor căuta „să colaboreze îndeaproape cu CMA pe măsură ce se dezvoltă investigațiile independente”.

Avantaj neloial

De asemenea, dincolo de ancheta privind utilizarea datelor de către Facebook, Comisia Europeană analizează dacă firma lui Zuckerberg și-a impus în mod necorespunzător piața de „mică publicitate”, folosindu-se de avantajul că avea informații despre sute de milioane de utilizatori. În trecut, C.E. a constatat că o astfel de practică (a lega utilizatorii de anumite servicii/ produse) a oferit un avantaj nedrept Windows Media Player-ului de la Microsoft sau unui număr de aplicații Google ce erau preinstalate pe smartphone-uri care foloseau sistemul de operare Android.

Compania Facebook a dat publicității un comunicat în care precizează că „va  continua să coopereze pe deplin cu investigațiile pentru a demonstra că sunt fără merit. Marketplace și Facebook Dating oferă oamenilor mai multe opțiuni și ambele produse livrate de noi operează într-un mediu extrem de competitiv, cu mulți operatori mari”.

Totuși, după ce vânătoarea antitrust a Bruxellesului a pus ghearele pe alți giganți din Silicon Valley (vezi amenzile de miliarde de euro aplicate Microsoft și Google, plus anchetele în curs care vizează Amazon și Apple), „era timpul ca UE să deschidă și acest caz pe Facebook”, spune Cristina Caffarra, economist în domeniul concurenței la firma de consultanță Charles River Associates.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
181 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger