Avioanele de vânătoare ale Marii Britanii efectuează misiuni în Siria și patrulează deasupra Estoniei, Lituaniei și României, aproape de Ucraina. Și totuși, linia de producție a asamblării finale Eurofighter Typhoon de la Warton s-a oprit efectiv.
Nu există comenzi noi din partea Ministerului Apărării, iar între susținătorii Typhoon și cei care doresc ca armata britanică să aibă mai multe F-35 americane se duce o bătălie. Guvernul nu spune nimic pentru că se află în curs de desfășurare o revizuire strategică a apărării, potrivit The Spectator.
„În prezent, nu există Typhoon-uri care să fie asamblate final la Warton și nu există comenzi pentru aeronave viitoare”, a declarat Steve McGuinness, membru în consiliul executiv al sindicatului Unite. El a adăugat: „Suntem din ce în ce mai îngrijorați de rapoartele conform cărora Typhoon-urile retrase din serviciul activ al RAF vor fi înlocuite cu F-35 construite în America”.
Typhoon, care a intrat în serviciu pentru prima dată în 2003, a fost dezvoltat de un consorțiu european format din Regatul Unit, Germania, Italia și Spania. Aranjamentele de producție sunt un proces de mixare și potrivire, fiecare partener național contribuind : Airbus, BAE Systems și Leonardo. Motoarele twin sunt fabricate de un grup de companii europene care include Rolls-Royce. Producția Typhoon asigură 100.000 de locuri de muncă în Europa, dintre care 25.000 în Regatul Unit.
Avionul a fost o poveste de succes. În afară de achizițiile efectuate de membrii consorțiului (680 de aeronave), comenzi au venit și din Austria (15), Qatar (24), Arabia Saudită (72), Kuweit (28) și Oman (12). Dar acum se confruntă cu F-35 produs de Lockheed Martin.
În opinia analistului militar Paul Beaver, mai multe state din afara UE vor comanda Typhoon, în timp ce F-35 va domina achizițiile de apărare ale blocului comunitar – deși Franța produce un avion de luptă performant: Rafale.
Între a cumpăra avioane militare europene și a ceda în fața companiilor americane, strategiile nu au fost niciodată simple, mai ales când sunt implicate în politică.
SUA ar putea să domine piața cu F-35, dar și China are două avioane stealth de a cincea generație, J-35A și J-20. Pe lângă Suhoi Su-57, Rusia dezvoltă noua versiune Su-75 Checkmate.
HEGEMONUL POATE FACE PIPI PE AVIONUL LUI,SAU, MI BINE ZIS, LA POMUL LAUDAT SA TE DUCU CU SACUL SPART, DE CE ?, MULT LAUDATL F53 ARE PESTE 800 DE DEFECTE, IAR INTRETINEREA COSTA MI MULT DECIT PRETUL DE CUMPARARE.