AcasăTEHNOLOGIEEpoca „robo-sapiens” va transforma radical piața muncii

Epoca „robo-sapiens” va transforma radical piața muncii

Oamenii și mașinile ar putea petrece timp egal realizând sarcini de lucru până în 2025, numărul de roboți dublându-se la 5 milioane. 100 de milioane de angajați vor fi forțați să-și schimbe locul de muncă în următorii 9 ani.

Mid adult female electrical engineer working with robotic arm in research lab

Nu este un scenariul SF: dominația tehnologiei va transforma viața lucrătorilor și va crea noi provocări pe măsură ce economia globală intră într-o eră a „robo-sapiens”, potrivit Bank of America.

Acest lucru va forța aproximativ 100 de milioane de lucrători să-și  schimbe ocupația până în 2030.

“Există o oportunitate de 14 trilioane de dolari pentru viitorul muncii, unde oamenii și roboții vor colabora. Credem că oamenii pot lucra alături de roboți, mai degrabă decât să fie strămutați de aceștia, și că tehnologia poate crea mai multe locuri de muncă decât să distrugă”, se arată în raportul băncii.

Aceste locuri de muncă „noi” ar putea apărea în sectoare care variază de la îngrijirea sănătății la sursele regenerabile de energie, oamenii fiind de așteptat să aibă mai mult timp liber, pe măsură ce mașinile îi eliberează de sarcinile zilnice repetitive.

Numai până în 2025, automatizarea va avea ca rezultat o adăugare netă de 12 milioane de locuri de muncă, deoarece roboții elimină 85 milioane de joburi, dar creează alte 97 de milioane, potrivit Forumului Economic Mondial.

“Următorul deceniu va fi marcat de schimbări fără precedent în lumea muncii”, precizează BofA Securities, divizia de investiții sub auspiciile Bank of America.

Domeniul „coboților” – colaborarea dintre oameni și roboți industriali – este o zonă cu creștere rapidă de 50% până în 2023.

O lume în transformare ar putea duce la unele locuri de muncă „cu adevărat futuriste” care nu au fost încă experimentate pe scară largă: chirurgi în nanomedicină, operatori turistici spațiali, designeri de avatare folosind inteligența artificală, imprimante 3D pentru alimente etc.

Potrivit The National, care citează raportul Bank of America, 65% dintre copiii care încep școala astăzi se așteaptă să lucreze în locuri de muncă care nu există în prezent.

Într-un alt raport, realizat de McKinsey Global, se arată că o cerere tot mai mare de automatizare și digitalizare în întreaga lume va duce la recalificarea lucrătorilor – un viitor post-Covid pentru care directorii executivi trebuie să se pregătească.

Adoptarea noilor tehnologii  ar putea deplasa aproximativ 2 miliarde de locuri de muncă până în 2030. Până la 47% din locurile de muncă din SUA ar putea fi expuse “riscului de computerizare” în următorii 20 de ani. Acest procent ar putea ajunge la 85% pe piețele emergente.

author avatar
Radu Jacotă Redactor