AcasăTEHNOLOGIE“Epoca de aur” a Stației Spațiale Internaționale, moștenirea lui Reagan

“Epoca de aur” a Stației Spațiale Internaționale, moștenirea lui Reagan

După mai bine de 20 de ani de prezență umană continuă la bord, Stația Spațială Internațională(ISS) funcționează la capacitatea sa maximă, însă problema viitorului său devine din ce în ce mai importantă.

ISS „a devenit portul spațial pe care îl dorim”, a declarat Kathy Lueders, șefa programelor cu echipaj de la NASA. După sfârșitul navetelor spațiale din 2011, rachetele rusești Soyuz au rămas singurele „taxiuri” care au ajuns acolo. Dar de anul trecut, datorită companiei SpaceX, zborurile din Statele Unite au fost reluate.„Recentul nostru acord cu industria privată ne permite să aducem mai mulți oameni la Stația Spațială Internațională”, spune Joel Montalbano, directorul de programe al stației pentru NASA, citat de AFP. Capsula SpaceX, Dragon, va decola pe 22 aprilie din Florida, iar echipajul, Crew-2, va reveni pe Pământ după șase luni în spațiu. În această perioadă, ISS va găzdui nu mai puțin de 11 persoane. „Vom locui în modul camping”, glumește Shane Kimbrough de la Crew-2. „Intrăm în epoca de aur a utilizării ISS”, a anunțat  David Parker, director de explorare umană și robotică la Agenția Spațială Europeană (ESA), partener. Proiectul ISS datează încă din 1984, când  președintele american Ronald Reagan a cerut NASA să dezvolte „o stație spațială permanent echipată”. Primele segmente au fost trimise în spațiu în 1998. Primul echipaj a petrecut câteva luni acolo în 2000. Iar ansamblul acestui imens puzzle de 108 metri lungime a fost finalizat în 2011. „În prima jumătate a vieții ISS, cea mai mare atenție s-a concentrat asupra construcției sale”, a declarat Robert Pearlman, istoric spațial și co-autor al unei cărți pe această temă. Astăzi, astronauții trebuie încă să efectueze operațiuni de întreținere, dar „majoritatea timpului lor este petrecut efectuând sute de experimente științifice”. Peste 3.000 de astfel de  experimente au fost efectuate în acest laborator imponderabil, care se rotește pe orbită la 400 km deasupra Pământului, cu 28.000 km/h.

Va zbura încă câțiva ani

Viitorul ISS este acum asigurat oficial până în 2024 de guvernele Statelor Unite, Rusiei, Europei, Japoniei și Canadei. Ce spune NASA: “Din punct de vedere tehnic, am validat că ISS va putea zbura până în 2028. În plus, analiza noastră nu a identificat nicio problemă care să împiedice o extindere după 2028”. Dar a apărut concurența. Compania Axiom Space vrea să construiască „prima stație spațială internațională comercială”, atașată inițial la ISS.China intenționează, de asemenea, să înceapă asamblarea unei stații spațiale mari, Tiangong, în acest an și să o finalizeze până în 2022. Și Rusia tocmai a anunțat un proiect pentru o stație lunară, „la suprafață sau pe orbită”, în colaborare cu Beijing, după ce a evitat proiectul american pentru o mini-stație lunară Gateway. Un simbol: deceniile de parteneriat ruso-american în spațiu ar putea ajunge la sfârșit, atunci când ISS va fi trimisă pe Pământ pentru a se prăbuși în ocean.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
168 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger